У МОЗ пояснили, чи прийматиме ЄС сovid-сертифікати українців, щеплених CoronaVac з бустером Pfizer

Вирішальне значення має саме бустерна доза вакцини від Pfizer
У МОЗ пояснили, чи прийматиме ЄС сovid-сертифікати українців, щеплених CoronaVac з бустером Pfizer
COVID-сертифікат Фото: УНІАН
11 Січня 2022, 16:53
читать на русском

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, чи визнаватимуть в Євросоюзі COVID-сертифікати тих українців, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac, а бустерну дозу - Pfizer.

Про це йдеться у відповіді МОЗ на запит видання УНІАН.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами. Якщо, після базового курсу проведеного вакциною CoronaVac, бустерна доза буде зроблена вакциною Comirnaty, у сертифікаті відображатиметься інформація про останнє щеплення. І такий сертифікат буде валідним для перетину кордону країн, де схвалена ця вакцина, - йдеться у відповіді на запит.

У МОЗ нагадали, що після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в "Дії" орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Водночас у МОЗ наголосили, що кожна країна самостійно встановлює правила перетину кордону для іноземців та осіб без громадянства.

На сьогодні українські COVID-сертифікати визнають у 60 країнах світу, які входять до складу Довірчої мережі е-здоров'я ЄС. Серед них такі європейські країни, як Польща, Австрія, Латвія та решта членів ЄС. У 2022 році планується, що склад цифрової мережі розшириться до 80 країн-учасниць, - зазначили в МОЗ.

Нагадаємо, що в Україні скоротять термін дії ковід-сертифікатів з 365 до 270 днів, тобто від одного року до 9 місяців.

Читайте також

1