У МОЗ розповіли, де можна зробити тест на "Дельта"-штам коронавірусу

В Україні є лише кілька відповідних державних лабораторій
Головне
У МОЗ розповіли, де можна зробити тест на "Дельта"-штам коронавірусу
Тест на коронавірус Фото: сайт Мінкультури
23 Липня 2021, 17:50
читать на русском

Міністерство охорони здоров`я пояснило, де і яким чином в Україні роблять тести на виявлення "Дельта"-штаму коронавірусу.

Про це повідомили Новини.LIVE.

Так, при наявності реагентів, тести на "Дельту" в Україні можуть проводити у лабораторіях таких державних установ:

  • Інституту молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБГ);
  • ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського Національної Академії медичних наук України" (на основі договору з АТ "Фармак").

Також такі аналізи можуть проводити приватні лабораторії, які мають секвенатор.

Крім того, Лабораторія Центру громадського здоров’я МОЗ України отримує відповідні зразки з обласних лабораторій. Методом скринінгу там визначають, які зі зразків мають спільну мутацію у спайковому білку N501Y.

Ці зразки ЦГЗ щотижнево передає в регіональні референс-лабораторії визначені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (у ВООЗ самі визначають лабораторії, які займатимуться дослідженням щодо визначення генотипів циркулюючих варіантів вірусу SARS-CoV-2, залежно від завантаженості). Ця процедура оплачується ВООЗ.

Також на рівні Центру громадського здоров'я є тест-системи для ПЛР виявлення Дельта штаму. Вони були передані в рамках гуманітарної допомоги від ВООЗ на понад дві тисячі досліджень. Ці системи також будуть передані на рівень обласних центрів.

Нагадаємо, що 22 липня в Олександрівській лікарні міста Києва первинним тестуванням виявили шість випадків COVID-19 штаму "Дельта". 

Читайте також

1