У МОЗ розповіли, як можна анулювати підроблений COVID-сертифікат про вакцинацію

Поліцію буде проінформовано про те, що виявили фальшивий документ
Важливо
У МОЗ розповіли, як можна анулювати підроблений COVID-сертифікат про вакцинацію
Ковід-сертифікат на Дії Фото: https://t.me/virus_stories/449
11 Січня 2022, 14:01
читать на русском

У Міністерстві охорони здоров'я заявили про можливу COVID-амністію для власників фальшивих сертифікатів про вакцинацію. Анулювати сертифікат може сімейний лікар та видати направлення на реальне щеплення.

Про це розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич в ефірі "Сніданку з 1+1", пише ТСН.ua.

За її словами, українці з фальшивими документами про щеплення проти COVID-19 можуть звернутися до сімейного лікаря. Він анулює сертифікат, а після цього дасть направлення на реальне щеплення.

Лікар інформує поліцію про те, що виявлено підробний документ. Людина має всіляко сприяти слідчим діям, щоб виявити шахраїв, які продають документи, - розповіла Карчевич.

Представниця МОЗ наголосила, що проблема підробки документів про COVID-вакцинацію характерна не лише для України, а й для країн Європи. Минулого року в Україні моніторингова агенція виявила 210 тисяч повідомлень в мережі про так звані послуги з отримання сертифікатів про вакцинацію чи документів про ПЛР-тестування.

Вона додала, що наразі правоохоронні органи відкрили 2300 кримінальних проваджень. Половині - вже вручено підозри.

Крім того, заступниця міністра охорони здоров'я розповіла, що українці вже почали щеплюватися третьою бустерною дозою, яку можуть отримати нині всі охочі віком від 18 років. Уряд дав "зелене світло" для ревакцинації літнім людям. Пацієнтам з імунними захворюваннями дозволили щепитися втретє ще в грудні.

Нагадаємо, що у Кривому Розі засудили до двох років та одного місяця позбавлення волі 42-річного українця за підробку міжнародного свідоцтва про вакцинацію.

Читайте також

1