У М'янмі військові керуватимуть країною ще два роки: хунта досі вбиває та катує (фото)

Нові загальні вибори проведуть лише у другій половині 2023 року
У М'янмі військові керуватимуть країною ще два роки: хунта досі вбиває та катує (фото)
Протести в М’янмі (фото з Twitter: Ro Nay San Lwin)
2 Серпня 2021, 10:42
читать на русском

У М'янмі, де у лютому відбувся військовий переворот через поразку на виборах, силовики продовжили на два роки режим надзвичайної ситуації та створили тимчасовий уряд. Прем'єр-міністром оголосили головнокомандувача Збройними силами.

Як повідомляє DW, лідер хунти головнокомандувач ЗС генерал Мін Аун Хлайн через пів року після військового перевороту в М'янмі заявив про продовження режиму НС на два роки, тобто до серпня 2023 року.

Крім того, нові загальні вибори проведуть лише у другій половині 2023 року.

Обіцяю, що вибори гарантовано відбудуться за участю кількох партій, - наголосив лідер військової хунти.

У заяві силовиків йдеться про створення "Тимчасового уряду" і призначення Мін Аун Хлайна прем'єр-міністром.

Місцеві жителі виступили проти такого рішення та вийшли на невеликі демонстрації.

Так, у місті Калемьо на півночі країни протестувальники тримали банер з написом "Сила для революції". У промисловому мегаполісі Янгон активісти провели ходу з факелами проти влади військових.

Крім того, жителі у соцмережах продовжують повідомляти про знущання, катування, грабіж та вбивства місцевих хунтою.

У місті Масакр у Кані, регіон Сагінг, 26 та 27 липня терористи пограбували 12 цивільних осіб, зокрема 14-річного хлопця. Всі вони були вбиті. Тіла знайшли 31 липня.

У Янгоні військові розігнали людей, що чекали на придбання медикаментів в аптеці Shwe Oo, і закрили її о 9 ранку. Люди стояли в черзі з 4 години ночі, щоб купити необхідні ліки.

У регіоні Магвей терористи та їх банда довірених осіб Пю Сау Хтіе підпалили будинки в селі Вун Чоне. Щонайменше три будинки згоріли дотла. Тисячі жителів села мусили тікати і ховаються в лісі.

Крім того, ситуація з коронавірусом у М'янмі досить невтішна. Сотні пацієнтів з Covid-19 щодня вмирають через нестачу кисню. Люди в Мандалай чекають, щоб баки поповнили.

Контекст. 1 лютого в М'янмі відбувся військовий переворот через поразку на виборах. Військові захопили владу, а президента заарештували. Після цього в країні почалися протести.

Раніше військові М'янми оголосили надзвичайний стан в країні терміном на один рік після затримання керівників держави.

У М'янмі станом на 3 квітня 2021 року під час протестів проти військового перевороту та нової влади загинули вже понад 550 осіб, серед яких 46 дітей.

Читайте більше у нашому матеріалі: Смерть за пост у соцмережах та понад півтисячі жертв: чи стане М'янма новою Сирією

Читайте також