У НАБУ скаржаться на тиск з боку влади

Працівники НАБУ зіткнулися з активним опором та протидією системи
У НАБУ скаржаться на тиск з боку влади
Андрій Калужинський Фото: сторінка НАБУ у Facebook
24 Вересня 2020, 08:25
читать на русском

Керівник головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Андрій Калужинський заявив, що працівники НАБУ зіткнулися з активним опором та протидією системи одразу після того, як почали притягувати до відповідальності корупціонерів.

Калужинський зазначив, що жоден правоохоронний орган не зазнавав подібного тиску.

Читайте також

"Цей тиск проявлявся у різних формах, починаючи від різноманітних змін до законодавства, зокрема, Кримінально-процесуального кодексу, які ускладнювали операційну діяльність бюро та процес притягнення корупціонерів до відповідальності. Було аж 19 законопроєктів, які намагалися ввести додаткові підстави для звільнення керівника бюро", - зазначив посадовець.

Він нагадав про епопею з призначенням від Верховної Ради аудитора, який мав провести аудит Національного бюро, і по факту він так і не був проведений.

Читайте також

"Також ми зіштовхнулися із активним тиском з боку правоохоронної системи – всі можуть пригадати факт, коли працівники бюро були затримані, їм було повідомлено про підозру за абсолютно законну діяльність по документуванню корупції у Державній міграційній службі. Ще одному, на той момент колишньому детективу, повідомили про підозру у начебто приховуванні злочину через те, що він відкликав експертизу, оскільки експерти повідомили, що не можуть її провести. Ці справи прогнозовано закінчились нічим, але ви можете поставити себе на місце тих працівників, які опинились під підозрами", – розповів Калужинський.

Як повідомляє інформаційне агентство ASPI, представник НАБУ зазначив – і щодо керівництва, і проти працівників НАБУ під надуманими приводами було відкрито багато кримінальних справ, і детективам в таких умовах працювати не надто комфортно.

Керівник Головного підрозділу детективів #НАБУ Андрій Калужинський під час публічної дискусії Кому заважають незалежні...

Gepostet von НАБУ am Mittwoch, 23. September 2020

Нагадаємо, раніше Велика палата Конституційного Суду України 16 вересня розглянула справу за поданням 50 народних депутатів та визнала неконституційними окремі положення закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

Йдеться, зокрема, про наділення президента України повноваженнями:
• утворювати НАБУ;
• призначати на посаду та звільняти з посади директора;
• визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади глави відомства;
• визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ.

1