У Нацбанку заявили про неминуче підвищення тарифів на комуналку: коли це можливо

Тарифи на ЖКП зростатимуть в декілька етапів
Головне
У Нацбанку заявили про неминуче підвищення тарифів на комуналку: коли це можливо
Купюри, гривня, комуналка Фото: УНІАН
3 Серпня 2022, 18:58
читать на русском

У Національному банку України спрогнозували неминуче підвищення комунальних тарифів, що розпочнеться у другому піврічні 2023 року. Воно буде поступовим та супроводжуватиметься збільшенням підтримки населення.

Про це йдеться в "Інформаційному звіті" Нацбанку (липень 2022 року), пише РБК-Україна.

В огляді зазначається, що на сьогодні фіксація тарифів на тепло та газ на період воєнного стану стримує зростання загальної інфляції - темпи зростання вартості цих послуг сповільнилися відповідно до 1,2% р/р і 9,3% р/р.

Таким чином, високі ціни на газ у світі практично не матимуть прямого впливу на споживчу інфляцію в поточному році.

За даними НБУ, потреба у приведенні енергетичних тарифів для населення до ринкових рівнів виникне з огляду на потребу мінімізації дисбалансів у державних фінансах. Підвищення тарифів "відбуватиметься в декілька етапів, починаючи з другого півріччя наступного року".

Поступове приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня в наступні роки утримуватиме інфляцію значно вище цілі в 5%. В НБУ вважають, що підвищення тарифів вірогідно буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки.

Основний внесок у значне зростання адміністративної інфляції на прогнозному горизонті матиме підвищення тарифів на комунальні послуги, - йдеться в огляді.

Нагадаємо, що Національний банк прогнозує значне зниження реальних зарплат українців у 2022 році.

Читайте також