У Новій Зеландії легалізували евтаназію

Тепер смертельно хворі люди, яким прогнозується жити менш як 6 місяців, матимуть можливість вибрати евтаназію за згоди 2 лікарів
У Новій Зеландії легалізували евтаназію
Фото: з відкритих джерел

У Новій Зеландії проголосували за легалізацію евтаназії – попередні результати референдуму показали, що 65,2% громадян підтримали відповідний закон, розроблений ще торік.

Про це повідомляє BBC.

Тепер смертельно хворі люди в цій країні, яким прогнозується жити менш як 6 місяців, матимуть можливість вибрати евтаназію за згоди 2 лікарів.

Проте, на думку опонентів, цей закон не дає адекватних гарантій.

Результати референдуму, оголошені в п’ятницю, не включають приблизно 480 тис. спеціальних голосів, зокрема новозеландців за кордоном. Тому офіційні підсумки голосування оприлюднять до 6 листопада.

З огляду на значний рівень підтримки легалізації евтаназії серед новозеландців, практично ніхто не очікує, що фінальний підсумок референдуму буде інакшим.

Результати загальнонаціонального голосування приведуть до того, що закон про евтаназію набуде чинності у листопаді наступного року.

І в такий спосіб Нова Зеландія приєднається до невеликої групи держав, де евтаназія дозволена. Такими вже є, зокрема, Нідерланди та Канада.

Нагадаємо, "Акт про закінчення життя" був проголосований у новозеландському парламенті ще у 2019 році після вкрай напружених дебатів між прихильниками та противниками евтаназії. У цьому законі передбачається, що він набуде чинності лише після схвалення на загальнонаціональному референдумі понад 50% громадян.

1