У Польщі зросла вартість житла для українців: хто з переселенців платитиме більше

Частина переселенців надалі зможе користуватися пільгами з оплати житла
У Польщі зросла вартість житла для українців: хто з переселенців платитиме більше
Польща
5 Травня 2023, 17:38
читать на русском

З 1 травня у Польщі зросла сума оплати за проживання біженців у муніципальних гуртожитках та готелях. Така норма діє за умови перебування там понад 180 днів. Але 85% українців у колективних центрах звільнені від оплати.

Про це повідомляє ukrayina.pl.

Згідно із поправками до закону про допомогу українським біженцям, які ухвалили в січні 2023 року, мешканці колективних центрів повинні частково оплачувати вартість свого проживання:

  • понад 120 днів – 50% вартості проживання, але не більше 40 злотих на добу;
  • понад 180 днів – 75% вартості проживання, але не більше 60 злотих на добу.

Між тим, близько 60 тисяч українців у таких центрах колективного розміщення в Польщі звільнені від оплати. Безкоштовно можуть і надалі проживати втікачі від війни вразливих категорій: діти, люди похилого віку та люди з інвалідністю.

У Міністерстві внутрішніх справ та адміністрації повідомили, що наразі в колективних приміщеннях проживають близько 70 тисяч осіб – це на 10 тисяч менше, ніж у березні. З них частково оплачують проживання 11,5% людей, ще 3% біженців перебувають у Польщі менш як 120 днів, тому взагалі не повинні нічого платити.

"Понад 85% тих, хто перебуває в центрах колективного розміщення, звільнені від участі у витратах на допомогу. Ці пільги стосуються неповнолітніх, людей з інвалідністю та людей пенсійного віку", – повідомили в МВС.

Зміни правил надання допомоги в центрах проживання покликані стимулювати громадян України працевлаштовуватися та набувати фінансову незалежність.

Нагадаємо, для абітурієнтів з України польський уряд ухвалив спеціальні зміни в законодавство. Відтак вищі навчальні заклади у Польщі зможуть змінювати правила для українських абітурієнтів при зарахуванні на 2023-2024 навчальний рік.

Читайте також

1