У Празі продовжили пільги на проїзд для українців

Пільгу на користування громадським транспортом Праги хотіли скасувати з 1 липня
У Празі продовжили пільги на проїзд для українців
Чехія, Прага
21 Червня 2023, 18:42
читать на русском

Міська влада Праги ухвалила рішення продовжити знижку на проїзд у міському транспорті для українських біженців. Вона діятиме до 30 вересня 2023 року.

Про це повідомило видання zdopravy.cz.

Спочатку пільгу на користування громадським транспортом Праги хотіли скасувати з 1 липня. Але згодом обдумали і вирішили продовжити її дію ще на кілька місяців.

Скільки коштує проїзний для українців

Громадяни України в Празі можуть придбати проїзні за зниженою ціною.

Їх вартість не змінилась:

  • 165 крон – за квиток на місяць. Тоді як звичайна його вартість сягає 550 крон;
  • 444 крони – за проїзний на квартал. Тоді як звичайна його вартість сягає 1480 крон.

Заступник мера Праги з питань транспорту Зденек Гржиб пояснив, що рішення продовжити дію знижки прийнято на тлі економічної ситуації. За його словами, вона погіршується і ціни зростають. Тому вирішили принаймні залишити пільговий проїзд.

Пільгова програма проїзду в громадському транспорті почала діяти у серпні 2021 року. Спершу вона призначалась для жителів Праги, які перебувають у скрутному матеріальному становищі. Українських біженців у цю програму включили 12 червня 2022 року.

Безлімітний проїзний на літо

Нагадаємо, Чехія пропонує вигідний проїзд для пасажирів потягів. Національний перевізник – České dráhy – запроваджує безлімітні подорожі залізницею протягом літа зі спеціальною карткою. Проїзний можна придбати лише на період з 1 липня по 31 серпня.

Квиток не має обмежень на кількість поїздок, можна здійснити стільки подорожей, скільки заманеться. Сідати на потяг і виходити з нього дозволено на будь-яких станціях.

Вартість картки безлімітного проїзду – 58 євро (на 7 днів), 84 євро (на 14 днів). Для дітей, студентів, пенсіонерів та людей з інвалідністю діє знижена ціна – 29 євро (на 7 днів), 42 євро (на 14 днів).

Як відомо, у Чехії діє розгалужена система громадського транспорту, тому контролери можуть часто перевіряти пасажирів.

За проїзд без квитка доведеться заплатити 1 500 крон (понад 60 євро). Якщо оплатити штраф у перші 15 днів після отримання, то можна зекономити 500 крон.

Квиток у транспорті діє пів години. Якщо він буде протермінований хоча б на 1 хвилину, все одно можуть оштрафувати.

У громадському транспорті Чехії також треба мати квитки для домашнього улюбленця та багажу. Якщо вони відсутні, то штраф становитиме 400 чеських крон (17 євро). А якщо ви порушили закон, наприклад, забруднили транспорт або скоїли щось, що загрожує безпеці інших пасажирів та водія – готуйте 1 000 штрафних крон (понад 40 євро).

Читайте також

1