У Росії катують українського політв’язня - Денісова

Омбудсман занепокоєна за життя Олександра Шумкова
У Росії катують українського політв’язня - Денісова
Людмила Денисова Фото: facebook.com
2 Листопада 2020, 15:23
читать на русском

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася з вимогою розслідувати обставини завдання тілесних ушкоджень українському політв'язню Олександру Шумкову працівником колонії у Росії. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити термінових заходів реагування, а саме: припинити катування громадянина України, провести ретельне розслідування обставин кричущого порушення прав на життя та особисту безпеку, а також забезпечити надання відповідної медичної допомоги, - написала омбудсман.

За її словами, наразі обставини, за яких працівник ФКУ ВК4 УФСВП РФ по Тверській області завдав фізичної та психологічної шкоди життю та здоров’ю Шумкова, невідомі.

Денісова наголосила, що таке поводження працівників установи виконання покарань є "катуванням та жорстоким поводженням з в’язнями", що є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Читайте також

Омбудсман звернулася до представників міжнародних правозахисних організацій з проханням відреагувати на грубе порушення прав незаконно утримуваного на території РФ громадянина України Олександра Шумкова та в межах своїх повноважень сприяти особистій безпеці та безперешкодному поверненню нашого співгромадянина в Україну після закінчення терміну ув’язнення.

Нагадаємо, днями родичка політв'язня Людмила Шумкова у Фейсбуці поінформувала, що Олександрові Шумкову завдав тілесних ушкоджень працівник колонії.

Як відомо, у грудні 2018 року Шумкова у Росії визнали винним за статтею "Участь в екстремістській організації, щодо якої судом ухвалене рішення про заборону її діяльності" і засудили до чотирьох років ув’язнення.

1