У Швеції готуються розширити підтримку українських біженців

Українцям дозволять отримувати шведський номер соціального страхування
У Швеції готуються розширити підтримку українських біженців
Швеція Фото: Oliver Schmid з Pexels
17 Лютого 2024, 21:55
читать на русском

Уряд Швеції готується розширити підтримку українських біженців. Зокрема, українцям дозволять отримувати шведський номер соціального страхування, що дасть доступ до багатьох послуг.

У законопроекті також передбачене суттєве збільшення виплат, повідомляє TV4.YouTube Channel

Уряд Швеції розробив законопроєкт, який дасть можливість українським біженцям зареєструватися у країні та отримати шведський номер соціального страхування. Про це повідомила міністр міграції Марія Мальмер Стенергард.

"Це означає, що вони отримають зовсім інший доступ до шведської системи охорони здоров’я, можливість отримати BankID, а також отримують право на значно вищу підтримку", – заявила вона.

Українцям потрібен повний доступ до навчання шведською мовою, до послуг служби зайнятості, зазначила міністр. Законопроєкт буде винесено на обговорення, і очікується, що він може набути чинності восени.

Раніше уряд критикували за виплати українським біженцям, які прибули до Швеції після вторгнення Росії в Україну. Якщо законопроєкт ухвалять, добова сума із нинішніх 71 шведської крони (6,28 євро) буде збільшена до 308 шведських крон (27,26 євро). Тобто на місяць українські біженці отримуватимуть приблизно 818 євро.

Закон спрямований на тих українців, які перебувають у Швеції понад рік і планують залишитися довше.

Політики закликають уряд прийняти тимчасовий захід для збільшення фінансової підтримки українців до ухвалення закону.

Нагадаємо, уряд Норвегії оголосив про плани посилити правила для українських біженців, щоб знизити потік людей до країни. Зокрема, йдеться про обмеження виплат та пільг.

Читайте також

1