У Швейцарії росіянин та білорус напали на українських студентів (відео)

Українцям почали закидати утиски російської мови
У Швейцарії росіянин та білорус напали на українських студентів (відео)
Потерпілі українські студенти (фото: Інстаграм)
16 Серпня 2022, 05:18
читать на русском

У Швейцарії на українських студентів напали двоє чоловіків: один з них був росіянином, а інший представився білорусом. Інцидент стався у Цюриху 13 серпня.

Про це повідомила одна з потерпілих студенток, журналістка Яна Сончківська в Instagram.

"Компанія московитів, які роками живуть у Цюриху, накинулася на біженців з України зі звинуваченнями в утиску російської мови.

Російськомовний чоловік, що назвався білорусом, спершу притиснув до стіни 20-річну українську студентку. Пізніше накинувся з кулаками на студента, коли почув, що він з України. Фрагмент нападу росіян вдалося записати, – розповіла дівчина.

Один із нападників звинувачував українців у зневазі до російської мови, а побачивши, що одна з дівчат почала відеозйомку, спробував вибити телефон з її рук.

На відео чути, як цей чоловік кричав англійською "Повертайся додому і помри там", "Я поставлю тебе на місце, клята українська п**да".

Він також двічі вдарив хлопця, коли той намагався захистити подруг.

Студенти розповіли про інцидент у соцмережах.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Яна Сончківська (@sonchkovska)


Вони просять поширювати їхнє відео з гештегом #visabanforrussians, щоб на цю проблему звернули увагу європейські лідери.

Я покинула свій дім, родину і роботу через напад Російської Федерації на Україну. Наші університети бомбардують, ми продовжуємо вчитися у Швейцарії. Ми знайшли прихисток і безмежно вдячні Європі за неймовірну можливість – жити. Натомість (росіяни – ред.) потікали в пошуках кращого життя і ще й чіпляються з претензіями, що ми їх мову принижуємо. Вони бачать фізично слабшу жертву і нападають, однак бояться показати своє обличчя на весь світ. Саме тому я прошу максимального розголосу інциденту, – каже Яна Сончківська.

Твіт про напад уже набрав понад 1,2 тисячі поширень. Його ретвітили політики, зокрема експрезидент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес, правозахисники, журналісти.

"Коли вам наступного разу захочеться сказати "Не всі росіяни такі. Це тільки війна Путіна", прошу згадати мою ситуацію", – додає Софія Сукач.

Зрештою, студенти вирішили звернутися з заявою до поліції.

Нагадаємо, у Польщі п'яний чоловік напав на групу українців, коли почув, що компанія розмовляє українською мовою.

1