У США цього тижня розглянуть питання фінансування допомоги Україні

Байден та представники Конгресу США нібито досягнули консенсусу щодо грошей для України та для Ізраїлю
Головне
У США цього тижня розглянуть питання фінансування допомоги Україні
Прапори України та США Фото: president.gov.ua
15 Квітня 2024, 10:32
читать на русском

Палата представників США цього тижня розгляне питання фінансування допомоги Україні у війні з РФ. Очікується, що це питання отримає переважну підтримку конгресменів.

Про це заявив голова розвідувального комітету Палати представників, конгресмен-республіканець Майк Тернер, повідомляє NBC News.

"Росія починає завойовувати позиції. Україна починає втрачати здатність захищати себе. США повинні активізуватися і надати Україні зброю, якої вона потребує. І я думаю, що цього тижня ми побачимо переважну підтримку в цьому питанні в Палаті представників", - сказав конгресмен в інтерв'ю NBC News.

Водночас коментуючи позицію кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа щодо допомоги Україні, Тернер зазначив, що всі в США "дуже близькі до розуміння", що ситуація перебуває в критичній точці.

Однак, Тернер не уточнив, яку саме версію законопроекту буде розглядати Палата представників, - ту, яка була схвалена Сенатом, чи, можливо, якусь іншу ініціативу республіканців.

Тим часом лідер демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер заявив, що Байден та представники Конгресу США "досягнули консенсусу" щодо грошей для України та для Ізраїлю. За його словами, президент у неділю зустрівся із представниками обох палат Конгресу.

Шумер "сподівається" цього тижня "можна буде щось зробити, щоб допомогти обом країнам".

Шумер не уточнив, про який законопроєкт йдеться, але закликав прийняти той, який би затверджений Сенатом.

Судячи з чого, є ще якийсь альтернативний документ, який і обговорювали на зустрічі у Байдена.

Водночас спікер Палати представників Майк Джонсон поки що підтверджував лише вирішення питання Ізраїлю.

Допомога Україні від США

В США закінчились гроші на фінансування допомоги Україні, а питання виділення нових коштів перебуває на розгляді Конгресу ще з минулої осені. Зрушення у питанні сталося у лютому, коли Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає кошти на допомогу Україні, Ізраїлю та іншим партнерам США.

На Україну в рамках цього законопроєкту передбачено понад 60 млрд доларів.

Однак Палата представників досі не розглянула документ, підтриманий Сенатом. Спікер Палати Майк Джонсон відмовлявся ставити цей законопроєкт на голосування. Зокрема, через позицію Дональда Трампа, який має значний вплив на Республіканську партію.

Днями Трамп після зустрічі з Джонсоном заявив, що не проти американської допомоги Україні. Але, за його словами, вона не має бути "подарунком". Таким чином Трамп підтримав ідею допомоги Україні в кредит, з якою виступали в Республіканській партії.

1