У США хочуть створити новий штат

Представники штату матимуть своїх представників у Конгресі США
У США хочуть створити новий штат
Прапор США (фото: Pexels)
20 Квітня 2021, 23:02
читать на русском

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена офіційно підтримала перетворення федерального округу Колумбія на 51-й штат.

Про це повідомила "Європейська правда" із посиланням на The Washington Times.

Занадто довго понад 700 тисяч жителів Вашингтона, округ Колумбія, були позбавлені повноцінного представництва в Конгресі США, - заявили в Управління бюджетом та адміністративною політикою.

Цього тижня підконтрольна демократам Палата представників має проголосувати за те, що округ Колумбія отримає одного представника у Палаті та двох сенаторів у Сенаті США.

Округ Колумбія планують перейменувати у штат Вашингтон, Співдружність Дугласа, на честь американської ікони цивільних прав Фредеріка Дугласа. Зазначається, що федеральні будівлі залишаться поза територією нового штату.


Контекст. Минулого року Палата представників вже ухвалювала закон про те, щоб округ Колумбія міг стати штатом. Але рішення не підтримав Сенат, який тоді контролювався республіканцями. Республіканці виступали проти та вважали, що це лише спроба зміцнити владу демократів у Конгресі.

В окрузі Колумбія (американська столиця Вашингтон, Джорджтаун, графство Вашингтон) проживає більше людей, ніж в штатах Вермонт і Вайомінг, а його мешканці платять більше федеральних податків, ніж в інших 22 штатах.

Останній раз нові штати в США з'явилися ще у 1959 році, коли цей статус отримали Аляска (49-й штат) і Гаваї (50-й штат).

Читайте також

1