У столиці Киргизстану протестують проти результатів виборів

Партії об’єдналися заради протесту
У столиці Киргизстану протестують проти результатів виборів
Протести у Киргизстані (фото з відкритих джерел)
5 Жовтня 2020, 17:58
читать на русском

У понеділок, 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів.

Про це повідомляє Радіо Азаттик.

На демонстрацію вийшли близько тисячі представників партій "Республіка", "Ата-Мекен" ("Вітчизна"), "Бір Бол" і "Замандаш". Зазначається, що партії підписали між собою резолюцію про об'єднання та вийшли на протести.

Присутнім біля будівлі парламенту завадили особи, які назвали себе героями Квітневої революції. Вони заявили, що "це святе місце, де проливали кров люди, і вони не дадуть його використовувати політикам у власних цілях".

Після інциденту мітингувальники перемістилися на площу.

На центральну площу Бішкека також вийшли з протестом прихильники Соціал-демократичної партії Киргизстану і партії "Мекенчіл". За оцінкою низки ЗМІ, загальна кількість учасників склало близько трьох тисяч. За іншими даними, на площу вийшли понад 5 тисяч осіб.

Представник опозиційної партії "Республіка" Алтинай Омурбекова опублікувала відео з мітингу і назвала ці вибори в парламент "найбруднішими".

Допис з’явився на сторінці у соцмережі Facebook.

Gepostet von Алтынай Омурбекова am Montag, 5. Oktober 2020

Як відомо, на 120 місць у новому складі вищого законодавчого органу Киргизстану претендували 16 партій. Згідно з попередніми результатами, до складу нового парламенту увійдуть партії "Бірімдік", "Мекен Киргизстан" і "Киргизстан". Щоб увійти в парламент, партії повинні набрати більше 7% голосів і не менше 0,7% в кожній з семи областей країни, а також в містах Бішкек і Ош