У WHN оголосили віспу мавп пандемією

У 58 країнах зареєстровано 3417 підтверджених випадків захворювання
Важливо
У WHN оголосили віспу мавп пандемією
Віспа Фото: istockphoto.com
23 Червня 2022, 15:51
читать на русском

Всесвітня мережа охорони здоров'я (WHN) офіційно оголосила віспу мавп пандемією.

Про це йдеться на сайті організації.

За даними організації, вже у 58 країнах зареєстровано 3417 підтверджених випадків віспи мавп. Захворювання швидко розширюється на кількох континентах.

Тому організація закликала країни та глобальні органи охорони здоров'я до негайних та ефективних дій.

Спалах не припиниться без узгоджених глобальних дій. Навіть за набагато нижчого рівня смертності, ніж у віспи, якщо не буде вжито заходів щодо припинення поширення, мільйони людей помруть, а багато інших стануть сліпими та інвалідами, – йдеться в повідомленні.

У WHN зазначають, що якщо вжити заходів завчасно, можна буде контролювати спалах з найменшими зусиллями та запобігти погіршенню наслідків.

Організація рекомендує розпочати інформувати громадськість про симптоми, розширити доступність тестування та відстежувати контакти підтверджених випадків.

Фахівці кажуть, що будь-яке поширення хвороби серед дітей призведе до значно тяжчих випадків та більшої кількості смертей.

Також ситуацію ускладнить зараження тварин, особливо щурів та інших гризунів, а також свійських тварин.

У WHN оголосили спалах віспи мавп пандемією перед засіданням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) 23 червня, щоб ухвалити рішення про позначення інфекції.

ВООЗ має терміново оголосити свою власну надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я, що має міжнародне значення, – заявив епідеміолог та економіст охорони здоров'я, а також співзасновник WHN Ерік Фейгл-Дінг.

Він додав, що якщо потрібно заздалегідь вжити ефективних заходів, діяти на випередження.

Нагадаємо, вірус мавпячої віспи - віспоподібне захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як передається хвороба, які ознаки та симптоми має, а також яка профілактика і діагностування віспи мавп.

У Нігерії цього року вже зафіксували першу смерть від мавпячої віспи. Це перший летальний випадок у світі у 2022 році.

Читайте також

1