Учені з`ясували, де в Україні найбрудніше повітря

Рівень забруднення повітря досліджували за допомогою супутників
Учені з`ясували, де в Україні найбрудніше повітря
Брудне повітря (Фото з відкритих джерел)
2 Грудня 2020, 01:01
читать на русском

Учені оприлюднили дані супутників Європейського космічного агентства, які показують, де в україні найвищий рівень забруднення повітря.

Інформацію про стан повітря опубліковала служба моніторингу атмосфери Copernicus.

Згідно з даними супутників, найбільш забруднене повітря в Україні спостерігається у промислових зонах та великих містах. Тут рівень забруднення сягає позначок, небезпечних для життя і здоров`я людини.

Істотне забруднення повітря отруйними частинками пилу, що перевищують стандарти ВООЗ, зафіксували у Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі та Донецьку. У десятках районів Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Запорізької областей, а також у Києві частки повітря можна вважати небезпечним для здоров'я людей.

Головний винуватець - енергетика, металургія та інші важкі галузі. Кривбас і Донбас є найбільш забрудненими регіонами України. На цих територіях важка промисловість, ймовірно, є причиною проблеми. На місто Київ, ще одну точку забруднення в Україні, також сильно впливає автомобільний рух, - йдеться в результатах аналізу.

Основними джерелами забруднення учені визначають застарілі технології ТЕЦ, металургії, видобутку і перероблення корисних копалин.

Також наголошується, що в Україні щорічно внаслідок хвороб, заподіяних забрудненням повітря помирає майже 14,4 тисячі людей.

Читайте також

Нагадаємо, у жовтні Київ кілька днів тримався у списку мегаполісів світу із найбруднішим повітрям.

У квітні українська столиця піднялася на перше місце у світовому рейтингу міст з найбруднішим повітрям.

24 квітня у Києві зафіксували індекс 159, а якість повітря характеризували як "шкідливе".

У вересні рятувальники фіксували перевищення вмісту шкідливих речовин у повітрі Києва за трьома із п’яти показників.