Угорщина дозволила транзит до Австрії для українців, які подорожують потягом

Українці можуть не отримувати індивідуальний дозвіл для транзиту
Угорщина дозволила транзит до Австрії для українців, які подорожують потягом
Будапешт, Угорщина (фото: Pexels)
15 Липня 2021, 18:31
читать на русском

Угорщина дозволила транзит до Австрії для українців, які подорожують потягом. Час транзиту не може перевищувати 24 години, а контролюватиме це поліція.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав на своїй сторінці у Twitter.

За його словами, тиждень йому він домовився з угорським колегою Петером Сійярто щодо дозволу на транзит до Австрії для українців, які подорожують потягом.

Уряд Угорщини виконав домовленість і включив залізницю до транзитних маршрутів. Якраз коли відновлюється дія безвізу. Розширюємо свободу подорожей українців, - написав він.

Режим тимчасового транзиту

Ті українці, які хочуть транзитом перетнути територію Угорщини, можуть не отримувати індивідуальний дозвіл для транзиту. А також і тоді, коли українець повертається до України, і у разі коли:

  • особа надає згоду пройти перевірку на наявність COVID-19 та не має ознак підозри на інфекцію (медичний огляд, вимірювання температури тощо);
  • особа відповідає всім вимогам для в’їзду, визначеним Кодексом Шенгенських кордонів (біометричний паспорт, віза, медична страховка, яка діє на території Європи, фінансове забезпечення);
  • особа має наявний документ, що підтверджує право на в’їзд у країну призначення (в залежності від вимог конкретної країни: дозвіл на проживання, робоча віза, бронювання готелю, документ на право власності нерухомості, результати тестів на вірус тощо), а також, за необхідності, документи, що підтверджують можливість Вашого в’їзду до інших транзитних країн (Румунія, Сербія, Хорватія, Словенія, Австрія, Словаччина).

На українсько-угорському кордоні для транзиту можна використати виключно автомобільні пункти пропуску "Тиса" та "Лужанка". Інформацію щодо гуманітарних (транзитних) коридорів (маршрутів та пунктів пропуску) можна знайти за посиланням.

З 14 липня 2021 року також передбачений транзит залізничним транспортом. Зупинки у рамках використання гуманітарних коридорів мають здійснюватися у мінімально необхідній для перетину території країни кількості, у визначених органами влади зонах відпочинку та АЗС. Час транзиту не може перевищувати 24 години. Контроль за дотриманням правил транзиту здійснюється поліцією.

Режим тимчасового в'їзду до Угорщини

Право в’їзду до Угорщини мають громадяни України:

  • Які є членами сім’ї громадян Угорщини.
  • Які мають дійсний дозвіл на постійне проживання в Угорщині та члени їх сімей.
  • Які мають дійсний дозвіл на тимчасове проживання в Угорщині, що дає право перебувати на території країни більш як 90 днів.
  • Які є посадовими особами дипломатичної служби або прибувають в Угорщину з офіційним візитом.
  • Які є спортивними професіоналами та працюють в Угорщині.
  • Які документально доведуть, що протягом останніх 6 місяців хворіли COVID-19.

В інших випадках в’їзд до Угорщини для громадян України можливий лише після отримання дозволу угорської поліції. Зокрема, за наявності достатніх підстав (судовий процес, працевлаштування, лікування, навчання, похорон тощо) потрібно заповнити угорською або англійською мовою та подати електронну заявку за посиланням.

Відповідь на цю заявку має надійти протягом 48 годин на електронну адресу. Це рішення про задоволення клопотання необхідно показати на кордоні (друкований варіант або на екрані мобільного пристрою).

Усі українці, які прибувають в Угорщину, обов’язково мають пройти 10-денну самоізоляцію за місцем проживання або у шпиталі. Не проходити карантин можливо, якщо пред'явити результати двох негативних тестів (виключно в Угорщині) на COVID-19 (SARS-CoV-2 teszt) з різницею видачі щонайменше у 48 годин. Результати іноземних тестів не розглядаються.

Від 11 червня 2021 року громадяни України, які мають український (незалежно від типу вакцини) або угорський сертифікат про імунітет (т. зв. "паспорт вакцинації"), можуть в’їжджати на територію Угорщини без обмежень (без отримання дозволу угорської поліції) та без обов’язкового проходження 10-денного карантину. Разом з такими громадянами також можуть без обмежень в’їжджати діти до 18 років.

На українсько-угорському кордоні для в’їзду в Угорщину можна використати усі наявні пункти пропуску.

Нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ повідомили, що Словенія відкрила кордони для українських туристів.

Читайте також

1