Уклали договір з казахами, а робили українці: через проблеми з договорами "Укренерго" отримало понад 600 мільйонів збитків

Окрім казахів, проблемні договори укладалися також з іспанцями та азербайджанцями
Уклали договір з казахами, а робили українці: через проблеми з договорами "Укренерго" отримало понад 600 мільйонів збитків
укренерго
30 Серпня 2023, 07:19

НЕК "Укренерго" за кошти, отримані від міжнародних фінансових організацій, уклала контракти з низкою іноземних фірм, після цього зазначені роботи виконали українські субпідрядники. Таким чином збиток склав 666,4 млн грн.

Про це йдеться в результатах аудиту "Укренерго", який провела Державна аудиторська служба, пише "Апостроф".

Так, за рахунок грошей від міжнародних партнерів "Укренерго" уклало контракти з підрядниками – представництвом іспанської Instalaciones Inabensa S.A., представництвом азербайджанської Azenco ASC та українськими ТОВ "Хорос" та Корпорацією виробничих та комерційних підприємств "СОЮЗ", які мали виконати низку будівельних робіт з постачанням обладнання.

Аудитори зазначають: "Фактично виконання робіт та постачання устаткування за укладеними НЕК "Укренерго" контрактами здійснювалося вітчизняними субпідрядними організаціями".

"Ревізійними діями встановлено, що фактична вартість робіт, які виконувалися субпідрядниками для зазначених підприємств-підрядників, з якими НЕК "Укренерго" уклало контракти, менша на 666,4 млн грн, ніж передбачено цими контрактами", – сказано в листі ДАС до Кабміну.

Прикладом таких контрактів названо угоду між "Укренерго" із ТОВ "Спільне Казахсько-Українське підприємство "Союзкомплект" (Республіка Казахстан) щодо об'єкта будівництва "Технічне переоснащення ПС 330 кВ "Новокиївська". У ньому йшлося про постачання та встановлення устаткування за ціною $31 млн 286,4 тис.

"Встановлено різницю між вартістю субпідрядних робіт та вартістю передбачених робіт за контрактом на загальну суму 280,5 млн грн, або 32,7%, від загальної вартості контракту, що свідчить про необґрунтоване (зайве) витрачання коштів НЕК "Укренерго" та завищення потреби у залученні кредитних коштів МФО", – йдеться в звіті аудиторів.

Державні аудитори вказують, що зазначене, зокрема, є наслідком того, що форма контрактів, укладених за рахунок коштів МФО, не дає змогу забезпечити дієвий контроль за ефективним використанням кредитних коштів, позаяк не передбачає застосування вимог законодавства України у сфері будівництва.

Нагадаємо, "Укренерго" під керівництвом Володимира Кудрицького збагатила фірму "Юнайтед Енерджі", що пов’язана з олігархом Ігорем Коломойським, 1,4 млрд грн. Службові особи НЕК "Укренерго" всупереч законодавству продавали електроенергію ТОВ "Юнайтед Енерджі", коли воно мало статус "дефолтний". Таким чином державі було завдано збитків на 1,4 млрд грн.

Читайте також

1