Україна і НАТО підпишуть угоду про посилення кіберспівробітництва

Україну включать до платформи обміну інформацією про шкідливі програми
Україна і НАТО підпишуть угоду про посилення кіберспівробітництва
НАТО Фото: Сторінка Альянсу у Фейсбуці
14 Січня 2022, 17:50
читать на русском

Північноатлантичний альянс (НАТО) найближчими днями підпише угоду про посилення кіберспівробітництва з Україною. Це дасть Києву доступ до західної платформи обміну інформацією про шкідливі програми.

Про це йдеться у заяві генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Я рішуче засуджую кібератаки на уряд України. НАТО вже багато років тісно співпрацює з Україною, допомагаючи посилити її кіберзахист. Кіберексперти НАТО в Брюсселі обмінюються інформацією зі своїми українськими колегами про поточну шкідливу кібердіяльність, - зазначив він.

Столтенберг додав, що НАТО посилить співпрацю з Україною в цій сфері.

Найближчими днями НАТО і Україна підпишуть угоду про посилення кіберспівробітництва, включаючи доступ України до платформи обміну інформацією про шкідливі програми. Рішуча політична і практична підтримка НАТО України буде продовжена, - підкреслив генсек.

Нагадаємо, сьогодні зранку в Україні не працювала низка урядових сайтів та портал "Дія". Хакери на сайтах відомств опублікували попередження, що персональні дані українців зламано. У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та на портал "Дія".

Держспецзв'язку спільно зі Службою безпеки України та Кіберполіцією збирає цифрові докази та займається розслідуванням інциденту. Більшу частину постраждалих державних ресурсів уже відновлено, інші будуть доступні найближчим часом.

Пізніше була озвучена версія, що до хакерської атаки причетна Росія.

Читайте також