Україна не відмовлятиметься від виконання Мінських домовленостей - Резніков

Про порушення домовленостей Росією треба говорити в Генасамблеї ООН
Україна не відмовлятиметься від виконання Мінських домовленостей - Резніков
Олексій Резніков
19 Лютого 2021, 09:39
читать на русском

Віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що Україна не відмовлятиметься виконувати Мінських домовленостей, принаймні до того часу, поки не буде знайдено іншого майданчика з залученням додаткових партнерів.

Про це він сказав в етері програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" увечері у четвер, 18 лютого.

Резніков наголосив, що виходити з Мінська українська влада не буде і не планує, тому що це політико-дипломатичні зобов'язання, взяті нами у 2014-2015 роках. І на цьому наполягають українські партнери з Нормандського формату - Німеччина і Франція, які застерігають, щоб Україна дотримувалася єдиної на сьогодні робочої логістичної площадки, а саме ТКГ, яка і була продуктом Нормандського формату.

За його словами, Мінські домовленості вимагають модернізації та не є ідеальними.

Наше завдання полягає в тому, щоб сісти за стіл з нашими партнерами й спокійно, чесно і відверто переконати їх у тому, що окремі пункти не працюють і ніколи не спрацюють, - сказав він.

Читайте також

Резніков (досьє Олексія Резніков) зазначив, що саме Росія порушує Мінські домовленості й про це потрібно говорити, зокрема, в Генасамблеї ООН. Він нагадав, що в комплексі заходів щодо виконання Мінських домовленостей було чітко зазначено, що лінія дотику повинна пролягати в певних координатах.

Згідно з домовленостями, Дебальцеве має бути на підконтрольних Україні територіях. Але ці території перебувають під контролем Росії, хоч за Мінських домовленостями це не правильно. Тобто Росія вже давно їх порушує.

При цьому намагається Росія зробити з України суб'єкт, який нібито вийшов з мінського процесу. Ми їм такого подарунка робити не будемо. Ми будемо відстоювати свої позиції в Мінських домовленостях, - сказав Резніков.

За його словами, якщо Україна припинить будь-які контакти з ТКГ, будуть страждати люди, тому не дивлячись на жодні домовленості, Україна повинна продовжувати роботу в переговорному процесі, щоб забезпечити гуманітарні потреби людей.

Нагадаємо, що втрати на окупованих територіях Луганської та Донецької областей становлять 375 млрд грн, а витрати на відновлення - 21 млрд доларів.