Україна перестане вивозити ядерне паливо до Росії - уряд

Країна зекономить 200 млн доларів на рік
Важливо
Україна перестане вивозити ядерне паливо до Росії - уряд
Кабінет Міністрів України (фото: Парламент UA)
11 Серпня 2021, 17:24
читать на русском

Кабінет міністрів затвердив Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 року.

Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль в Telegram.

Зазначається, що програма розроблена на основі профільної директиви Європейського союзу, а її основна ціль – це безпека у сфері атомної енергетики, а також енергонезалежність України.

Ключовим пунктом програми є будівництво та експлуатація у зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС, - йдеться у повідомленні.

До того ж з 2001 року відпрацьоване ядерне паливо реакторів типу ВВЕР-1000 Запорізької атомної електростанції зберігається у пристанційному сховищі "сухого" типу.

Водночас до 2021 року відпрацьоване ядерне паливо Рівненської, Хмельницької та Южно-Української атомних електростанцій вивозилося для технологічного зберігання та переробки до спеціалізованих підприємств Російської Федерації.

Із введенням в експлуатацію централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива вітчизняних атомних електростанцій Україна відмовляється від зазначених послуг російських підприємств та планує зберігати відпрацьоване ядерне паливо у власному сховищі, — йдеться в пояснювальній записці.

Введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива вітчизняних атомних електростанцій дасть змогу збільшити заощадження майже на 200 млн доларів на рік.

1