Персонал Чорнобильської АЕС зафіксував зростання ядерних реакцій на станції - ЗМІ

Зростання щільності потоку нейтронів може свідчити про неконтрольовану ядерну реакцію
Персонал Чорнобильської АЕС зафіксував зростання ядерних реакцій на станції - ЗМІ
Нове сховище для відпрацьованих ядерних відходів відкрилося у Чорнобилі Фото: Офіс президента
13 Травня 2021, 11:19
читать на русском

Вчені зафіксували зростання ядерної активності в зруйнованому ядерному реакторі на Чорнобильській електростанції.

Як повідомляє Reuters, співробітники ЧАЕС заявили, що зростання "щільності потоку нейтронів", яке може свідчити про неконтрольовану ядерну реакцію. Проте це зростання не перевищує норм безпеки.

Високий рівень радіації та пошкодження означає, що неможливо точно визначити ситуацію під зруйнованим блоком.

Після публікації у ЗМІ про можливу небезпеку зростання ядерних реакцій, Інститут проблем безпеки атомних електростанцій (ІПБ АЕС НАН України) опублікував заяву щодо стану ядерної безпеки об'єкта "Укриття".

Читайте також

ІПБ АЕС НАН України повідомляє:

Після встановлення нового безпечного конфайнмента (НБК) "Арка" в проєктне положення протягом понад чотирьох років дійсно спостерігається зростання щільності потоку нейтронів на периферії скупчення ПВМ, яке локалізоване в одному із підреакторних приміщень об’єкта Укриття (прим. 305/2). Однак, станом на сьогодні, це зростання не перевищує встановлених меж безпеки, які контролюються за допомогою штатної системи контролю ядерної безпеки (СКЯБ ІАСК).

Вчені кажуть, що на основі прогнозних оцінок очікується, що й надалі буде спостерігатися зростання щільності потоку нейтронів, яке визначатиметься процесом втрати вологи в шарі перезволоженого середовища лавоподібних ПВМ.

Тому науковці ІПБ АЕС акцентують на необхідності поглибленого дослідження стану ПВМ та вивчення факторів, що впливають на стан ядерної безпеки об’єкта "Укриття".

Як відомо, четвертий ректор у Чорнобилі, за 108 км на північ від столиці Києва, вибухнув у квітні 1986 року під час невдалої перевірки безпеки. Вибух реактора вважають найстрашнішою ядерною аварією у світі. Хмари радіації пронеслися над більшою частиною Європи, десятки тисяч людей були змушені евакуюватися.

Читайте про це у нашому матеріалі: Чорнобильська зона 35 років тому і сьогодні: пандемія, туризм та пожежі

1