Чорнобильська зона 35 років тому і сьогодні: пандемія, туризм та пожежі

Від наймасштабнішої радіаційної катастрофи в історії людства до сучасних лих
Ексклюзив
Чорнобильська зона 35 років тому і сьогодні: пандемія, туризм та пожежі
Оглядове колесо в Прип’яті (Фото: УНІАН)
26 Квітня 2021, 21:02
читать на русском

35 років тому сталася наймасштабніша в історії людства радіаційна катастрофа на Чорнобильській атомній станції. Що змінилося за цей час у зоні відчуження, та чи варто сприймати ці території суто як місце жахливої трагедії розбиралися у Парламент. UA.

Хроніка аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році

О 1 годині 23 хвилини 26 квітня 1986 року вночі пролунав вибух на четвертому енергоблоці атомного реактора Чорнобильської АЕС. Впродовж наступних п'ятнадцяти днів в атмосферу викинуло 11 тонн ядерного палива. Пожежу в самому четвертому блоці вдалося ліквідувати лише 10 травня.

Радіоактивна хмара накрила Україну, Білорусь та Росію, а значне підвищення радіаційного фону фіксували навіть у Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литві та Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

До речі, саме Швеція перша повідомила про підвищення рівня радіації та можливу катастрофу. Радянська влада мовчала, а перше офіційне повідомлення про вибух на ЧАЕС з’явилося лише 28 квітня.
Евакуювати людей почали лише на другий день після аварії, їм обіцяли, що вони повернуться у свої оселі за два-три дні. Усього евакуювали близько 115 тисяч людей з Прип'яті та навколишніх поселень, назад вони так і не повернулися. Спершу евакуювали людей з 10-кілометрової зони, а тоді розширили її до 30 кілометрів. Понад 600 тисяч осіб стали ліквідаторами аварії – боролися з вогнем і розчищали завали.
Зруйнований реактор накрили спеціальним “саркофагом”, аби запобігти розповсюдженню радіації. У листопаді 2016 року на нього насунули Арку Нового безпечного конфайнмента.

Читайте також

Масштабна пожежа у Чорнобильській зоні 2020 року

Минулого року у квітні за кілька тижнів до роковин аварії на Чорнобильській атомній станції, у зоні відчуження спалахнули масштабні пожежі. Загасити займання не могли понад 10 днів.
Тоді в Чорнобильській зоні від пожеж постраждало 20 тисяч гектарів, з яких третина - це ліси. Під загрозою опинилися рідкісні представники флори та фауни.
Окрім того, вогню постраждало селище Лелів, яке збереглося чиненайкраще від часів катастрофи.

Лелів

Селище Лелів під час пожежі (Фото: Ярослав Ємельяненко)

Згорів і санаторій "Смарагдовий" поблизу нього. Саме там 1986-ого жили перші ліквідатори катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Чорнобильська зона

Санаторій "Смарагдовий" до пожежі (Фото: Микола Онищенко)

Чорнобильська зона

Санаторій "Смарагдовий" після пожежі (Фото: Олександр Сирота)

Згорів і улюбленець туристів - ремонтний тролейбус.

Чорнобиль

Тролейбус у селі Копачі після пожежі (Фото: Ярослав Ємельяненко)

Чорнобильська зона в умовах пандемії

Наслідки ще однієї катастрофи торкнулися Чорнобильської зони торік - пандемія. Через карантинні обмеження серйозно постраждав туризм. Окрім різкого зменшення відвідуваності впало ще й співвідношення між українськими та іноземними туристами, відзначив директор "Чорнобиль тур", голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко. 

Раніше серед туристів, які відвідували зону, було близько 80% іноземців і для них був виставлений вищий прайс, натомість для українців робили знижки. А з початку війни з Росією 2014 року, за словами Ємельяненка, українців в зону взагалі возили за ціною собівартості: з урахуванням транспорту, оплати роботи гідів, сплати за всі дозвільні документи на в’їзд державі і так далі. Цю собівартість перекривали кошти, які платили за  іноземці.

Тож наразі, чорнобильський туризм продовжує, на жаль, намагатися виживати, наголосив Ярослав, адже його організація зазнала збитків у 10 мільйонів гривень.

Наприклад, у 2019 році Чорнобильську зону відвідали 124 001 турист:  80% з них - іноземці, решта 20% - українці. Найбільше серед іноземних туристів англійців, за ними йдуть поляки, німці, американці тощо.

Натомість у 2020-ому ми за цілий місяць возили стільки туристів, скільки всього за один день попереднього року. Тобто відвідуваність впала приблизно в 30 разів.

Цьогоріч ситуація трошки покращилася: за місяць туристів було, як за два дні в докарантинні часи. Тобто падіння зменшилося, але все одно, відвідуваність туристів в 15 разів менше, ніж раніше, - розповів Ярослав Ємельяненко.

1