Україна подає до Гааги позов проти Росії - Зеленський

Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності
Головне
Україна подає до Гааги позов проти Росії - Зеленський
Суд в Гаазі фото: АР
27 Лютого 2022, 14:51
читать на русском

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Про це він повідомив у Твітері.

Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії, – написав Зеленський.

Президент зазначив, що Україна просить суд негайно наказати РФ припинити військові дії та призначити слухання вже наступного тижня.

В Міністерстві закордонних справ зазначили, що Україна подала позов проти Російської Федерації до Міжнародного Суду ООН в Гаазі та запит на наказ Суду про тимчасові заходи проти Росії.

В МЗС пояснили, що суд має юрисдикцію розглядати справу України та ухвалювати термінові заходи на основі Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього ("Конвенція про геноцид"):

їКонвенція про геноцид є одним із найважливіших міжнародних договорів, розроблених у відповідь на жахи Другої світової війни та Голокосту. Росія перекрутила концепцію геноциду та спотворила найсерйозніше договірне зобов’язання щодо запобігання та покарання за геноцид. Вона висунула абсурдне та не підкріплене жодними фактами звинувачення України в нібито геноциді задля створення фальшивого приводу для власної агресії проти України, порушення її суверенітету та прав українських громадян.

Повідомляється, що справа України перед Міжнародним судом встановить, що російська агресія проти України ґрунтується на брехні та грубому порушенні міжнародного права, і її необхідно припинити.

Український народ продовжує мужньо протистояти російській агресії. Вся російська брехня буде викрита, а зневага Росії до міжнародного права буде підтверджена для всього світу. Ми переконані, що Україна притягне Росію до відповідальності, - кажуть в МЗС.

Нагадаємо, у ніч на 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про військову операцію в Україні. Росія одразу почала обстрілювати різні об'єкти по всій Україні, у тому числі у Києві, Одесі та Харкові. Міноборони Росії стверджувало, що не завдає ударів по містах, а знищує лише військові об'єкти, хоча їхні заяви не відповідали дійсності.

Президент Володимир Зеленський зранку 24 лютого запровадив воєнний стан на всій території країни. Також президент підписав указ про загальну мобілізацію.

Читайте також