Україна увійшла до п`ятірки країн Європи з найшвидшим подорожчанням пального

Ціни на бензин в Україні зросли за пів року майже на 14%
Важливо
Україна увійшла до п`ятірки країн Європи з найшвидшим подорожчанням пального
Бензин, пальне, автозаправка Фото: Рexels
13 Липня 2021, 15:21
читать на русском

Україна увійшла до п'яти країн Європи – лідерів за зростанням цін на пальне.

Про це повідомили аналітики порталу Picodi.

Аналітики зазначили, що перші шість місяців 2021 року відзначилися пожвавленням економіки і зростанням цін на бензин у порівнянні з аналогічним періодом 2020-го.

З європейських країн найбільше ціни зросли в Угорщині (+20,2%), Туреччині (+19,4%) і Люксембурзі (+16,9%). Водночас знизилися ціни лише на Мальті і в Албанії.

Середня ціна пального в Україні за підсумками півріччя становить 27,99 грн (1,02 долари). Таким чином Україна посіла четверте місце з 42 учасників рейтингу.

Аналітики також вирахували індекс бензину на підставі показника середньої зарплати. Так, в Україні за 10 902 грн (середній оклад після сплати податків) можна заправитися на 389 літрів. Тому Україна увійшла до трійки антилідерів рейтингу європейських країн разом з Албанією (289 літрів) і Молдовою (358 літрів). Рік тому купівельна спроможність середньої української зарплати дорівнювала 345 літрам. Найвищий індекс у Швейцарії (3 582 літри бензину), Люксембургу (2 955 л) і Данії (2 328 л).

Інфографіка Picodi.com

Нагадаємо, 14 травня Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою запровадив держрегулювання цін на бензин і дизельне пальне.

Від 15 травня кілька мереж АЗС в Україні тимчасово припинили реалізовувати PULLS 95 та PULLS Diesel зв'язку із цим рішенням.

Згодом у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України надали роз'яснення щодо встановлення максимальної торговельної надбавки на бензин та дизельне паливо. Автозаправні станції зможуть встановлювати свою ціну на пальне від середньої вартості бензину і дизельного палива.

Читайте також

1