Україна вдосконалить банківську систему для співпраці з МВФ

Країна впровадить нову структуру капіталу
Важливо
Україна вдосконалить банківську систему для співпраці з МВФ
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
20 Травня 2021, 20:30
читать на русском

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках для співпраці з МВФ.

За законопроєкт №4367  проголосували 258 нардепів.

Зазначається, що мета проєкту - удосконалення регулювання діяльності банків та банківських груп, зміцнення банківської системи України, усунення накопичених проблемних питань, приведення законодавства України до стандартів ЄС стосовно організації корпоративного управління та системи ризик-менеджменту в банках.

Крім цього, пропонується впровадити нову структуру капіталу (включно з буферами капіталу), яка посилить здатність банку поглинати збитки, а також додаткові вимоги до членів ради і правління банку, зокрема до їхньої колективної придатності.

НБУ пропонують надати право встановлювати банкам індивідуальний розмір економічних нормативів залежно від ризикованості діяльності та право вимагати зміни персонального складу ради або правління банку, якщо поточний склад цих органів не здатний забезпечувати ефективне управління і контроль за діяльністю фінустанови.

Нагадаємо, що до червня цього року Україна повинна виконати умови Міжнародного валютного фонду. Після цього вона зможе вийти на Раду директорів МВФ до початку канікул регулятора.