Україна вимагає від Росії пояснень щодо військових навчань на кордонах

У Кремля є 48 годин, щоб надати відповідь на запит
Головне
Україна вимагає від Росії пояснень щодо військових навчань на кордонах
Дмитро Кулеба фото: його сторінка у Facebook
11 Лютого 2022, 17:14
читать на русском

Україна зажадала від Росії роз'яснення щодо військової діяльності біля кордонів країни і в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеби в Twitter.

Ми офіційно застосували механізм зменшення небезпеки, згідно з розділом III Віденського документа, і звернулися до Російської Федерації із запитом надати детальні роз'яснення щодо військової діяльності в районах, прилеглих до території України і в тимчасово окупованому Криму, - написав міністр.

Він також додав, що Росія повинна надати точні райони проведення навчань, а також дати їх завершення.

Згідно з положеннями Віденського документа, РФ має надати точні райони проведення військової діяльності, повідомити дату її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань; також типи озброєнь і військової техніки, що беруть участь в ній, - заявив Кулеба.

Міністр підкреслив, що якщо Росія відмовиться або надасть недостатньо інформації, Україна ініціює позачергову зустріч країн-учасниць ОБСЄ.

Росія має 48 годин на відповідь. У разі її відсутності або надання недостатньої, або неналежної інформації, Україна звернеться до РФ та інших держав-учасниць Віденського документа про скликання надзвичайної зустрічі, на якій РФ повинна буде надати роз'яснення, - додав Кулеба.

Він також заявив, що Україна продовжить використовувати всі дипломатичні можливості для забезпечення безпеки країни.

Нагадаємо, Росія продовжує накопичувати війська та техніку в Криму, Білорусі та на заході РФ. Туди звозять обладнання і військових. Так, у мережі з'явилися нові супутникові знімки компанії Maxar, які доводять нарощування. Росія усе пояснює військовими навчаннями.