Українці протестують: біля ОП просять знизити тарифи, а під ВР прийшли зірки - відео

На Банковій протестувальники поштовхалися з поліцією
Головне
Українці протестують: біля ОП просять знизити тарифи, а під ВР прийшли зірки - відео
Штовханина під ОП (Фото: РБК Україна)
25 Січня 2021, 15:29
читать на русском

В Урядовому кварталі Києва тривають мітинги протесту проти високих тарифів, за легалізацію канабісу та за захист авторських прав українських виконавців.

Про мітинг під Офісом президента пише видання РБК-Україна.

На Банковій близько 200 мітингувальників вимагали знизити ціну на газ до 3 грн за кубометр, а за електрику до 1 грн за кіловат-годину. Люди кажуть, що такі тарифи економічно обґрунтовані. Тариф прем'єра Шмигаль в 6,99 грн за газ вони вважають подачкою і вимагатимуть його відставки.

Також учасники протесту вимагають націоналізувати облгази та енергетичні мережі, щоб ними розпоряджався "народ України, а не олігархи".

Під час протесту сталась штовханина між правоохоронцями та протестувальниками, однак нині ситуація під ОП спокійна, на місці десятки правоохоронців, які контролюють ситуацію.

Організатори цього протесту також планують автопробіг до держдачі президента.

Протестувальники мають намір привітати президента "з результатом його діяльності", залишивши у житла глави держави платіжки з рахунками. Зараз люди розходяться після мітингу. Багато спустилися в метро. Як і де збереться заявлена колона - протестувальники не уточнили.

Під резиденцію "Конча-Заспа", де проживає президент Володимир Зеленський вже стягнуті сили поліції в очікуванні учасників "Тарифного майдану". Представники Управління держохорони перевіряють документи журналістів і записують відомості про них.

Тим часом під Верховною Радою протестують зірки українського шоу-бізнесу. Тут запланований мітинг-концерт, який має привернути увагу до захисту авторських прав українських виконавців.

Організатори акції, гурти Друга Ріка, Грін Грей, ТНМК, Антитіла, GO-A, Luiku, Нумер 482, ЛАМА, ЕКА, MOZGI, та інші вийшли під Раду, щоб закликати всіх підтримати "безстрокову акцію протесту за справедливі винагороди для авторів, які грабуються десятками років".

Також присутні на мітингу лідери українських гуртів "Антитіла" та "Друга Ріка" Тарас Тополя та Валерій Харчишин.

Будуть пісні, буде музика, буде акція протесту, - пояснили організатори акції.

Виконавці заявляють, що держава повинна створити на законодавчому рівні можливість авторам збирати, контролювати кошти та отримувати їх за використання авторських прав. Цифрові можливості дозволяють робити це за допомогою електронних кабінетів авторів.

Ми зверталися вже до всіх: до міністрів, Прем’єра, навіть до Президента! За нами – правда та закон, підтримка міжнародної авторської спільноти! Все, що ми хочемо, щоб і в Україні, нарешті, запрацювала чесна система збору, розподілу та виплати роялті, як це робиться в усьому світі, все, що для цього потрібно – це визнання єдиною можливою акредитованою ОКУ в цій сфері – ГО УААСП, яка є репрезентативною і відповідною до усіх вимог закону - заявив лідер гурту "Друга Ріка" та генеральний директор ГО УААСП - Валерій Харчишин.

О 17 годині на встановленій під радою сцені має розпочатися концерт організаторів акції.

А вранці під Радою вимагали легалізувати медичний канабіс. Близько двох десятків осіб вийшли на мітинг на підтримку відповідного законопроєкту. Здебільшого це ті, хто потребує медичного канабісу для полегшення болю. Під стінами комітетів вони пробули орієнтовно близько 40 хвилин, може, трохи менше і після цього розійшлися.

Нагадаємо, сьогодні, 25 січня, українці з усіх регіонів нашої держави знову вийшли на тарифні протести проти підвищення цін на електроенергію, газ та опалення. Люди перекривають дороги та штурмують місцеві ради.

1