Українці стали більше довіряти президенту під час війни - опитування

У лідерах довіри також ЗСУ, ДСНС та добровольці
Важливо
Українці стали більше довіряти президенту під час війни - опитування
Володимир Зеленський, ЗСУ / Фото: president.gov.ua
17 Вересня 2022, 19:19
читать на русском

В Україні спостерігається зростання рівня довіри громадян до президента.

Такі дані соцдослідження опублікував Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", який провів опитування "Довіра до держави: як зберегти національну єдність заради перемоги".

Результати соціологічного опитування продемонстрували, що довіра українців до державних та соціальних інститутів зростає.

У порівнянні з результатами опитування, отриманими у серпні 2021 року, станом на серпень 2022 року серед українців зріс баланс довіри до всіх державних органів та соціальних інститутів, які були включені в опитування. Виняток - низька довіра до політичних партій. Зростання суспільної довіри свідчить про високий рівень соціальної згуртованості громадян, - зазначають соціологи.

Опитування щодо довіри державним органам влади Фото: dif.org.ua

Згідно з даними дослідження, найбільше за рік баланс довіри зріс до президента України (+92%). Більш ніж на 50% - довіра до ключових державних органів, які зараз займаються захистом держави: МВС (+65%), Національна гвардія (+64%), РНБО (+56%), Національна поліція (+54%), ДБР (+53%), Прикордонна служба (+53%), добровольчі загони (+52%) та ДСНС (+50%).

Станом на серпень 2022 року, найбільший позитивний баланс довіри мають: ЗСУ (91%), ДСНС (82%), Національна гвардія (81%), волонтерські організації (77%), Прикордонна служба (74%), добровольчі загони (73%) та Президент України (71%). Найменше ж довіряють українці політичним партіям (-55%), судовій системі (-46%), чиновникам (-46%), комерційним банкам (-37%) та Верховній Раді (-19%), - кажуть соціологи.

Відповідно до результатів, за рік (із серпня 2021 року по серпень 2022 року) топ-3 державних органів та соціальних інститутів за балансом довіри змінився наступним чином: ЗСУ зберегли свої позиції; ДСНС і Національна гвардія потіснили волонтерські організації та церкву; трійка аутсайдерів залишилася незмінною.

Нагадаємо, у серпні українці заявили, що довіряють військовослужбовцям та ветеранам російсько-української війни. Громадяни також відчувають гордість за ЗСУ, які боронять Україну від російських окупантів.

1