Українці в Норвегії можуть отримати 1500 євро на повернення додому

Попри те, що у Норвегію в останні тижні стало прибувати більше українських біженців, зростає у число й тих, хто хоче повернутися до України
Українці в Норвегії можуть отримати 1500 євро на повернення додому
Норвегія
19 Жовтня 2023, 23:58
читать на русском

Українці, які користуються колективним захистом у Норвегії, можуть отримати допомогу на повернення додому. Держава виділяє підтримку у 1500 євро.

Які умови отримання грошей, повідомляє норвезький Директорат у справах іноземців (UDI).

Уряд Норвегії пропонує підтримку, щоб людина із захистом могла повернутися в Україну та осісти вдома – 17500 норвезьких крон (1500 євро) на норвезький банківський рахунок. Зазначається, що пропозиція завжди залежить від ситуації з безпекою в країні, куди людина збирається повернутися.

Для того, щоб отримати гроші, заяву на добровільне повернення та копії квитків слід подати за 16 тижнів. Алгоритм дій такий:

Заповнити заяву на фінансову допомогу для добровільного повернення на батьківщину англійською мовою (pdf).

Додати документи: опис того, як людина їхатиме додому (транспорт, маршрут і пункт призначення) на окремому аркуші; копії квитків (автобус/потяг/літак) до кінцевого пункту призначення; форму самодекларації, якщо людина повертатиметься своїм автомобілем.

"Щоб UDI виплатив фінансову підтримку для вашого повернення, ви повинні надіслати документацію про те, що ви подали повідомлення про переїзд (виїзд з Норвегії). Це не треба робити одночасно із поданням заявки на фінансову підтримку для повернення, але перед поїздкою", – зазначається на сторінці відомства.

Можна вибрати одну з альтернатив:

  • копія повідомлення про переїзд (виїзд з Норвегії) з підтвердженням або печаткою з Національного реєстру населення (Folkeregisteret)/податкової служби;
  • або підтвердження від NAV, муніципалітету чи державної установи про те, що було подано повідомлення про переїзд (виїзд з Норвегії).
  • або надати цифрову квитанцію від Норвезької податкової адміністрації (Skatteetaten) про те, що було подано повідомлення про переїзд (виїзд з Норвегії).

Всі документи слід позначити своїм номером DUF. Форму заявки та всю необхідну документацію слід надіслати на адресу: Utlendingsdirektoratet, Postboks 2098 Vika, 0125 Oslo.

Уточнити інформацію щодо заявки та документів можна за телефоном +47 23 35 16 00 (натиснути "7" – допомога у поверненні). Або написати листа на пошту [email protected]. Також можна зв'язатися з іншими регіональними офісами UDI.

Якщо людина вирішить повернутися потім до Норвегії, кошти треба буде повернути повністю чи частково. Наприклад, якщо мине менш як 12 місяців, треба буде повернути 15 000 норвезьких крон, якщо 18-24 місяців – 5000 норвезьких крон.

Нагадаємо, у Норвегії дозволили відкривати тимчасові дитсадки та центри для дітей з України.

Читайте також