Українці, які працюють неповний робочий день, мають право на податкові пільги

Розмір зарплати, яка дає право на податкову пільгу, становить 3670 грн
Українці, які працюють неповний робочий день, мають право на податкові пільги
Податки (Фото: pexels)
17 Січня 2023, 16:35
читать на русском

Фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову пільгу.

Про це йдеться на сайті Державної податкової служби.

Зазначається, що платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2023 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 3760 грн (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 2684 грн х 1,4), у 2022 році — 3470 грн (2481,00 грн х 1,4), у 2021 році — 3180 грн (2270,00 грн х 1,4).

Це означає, що фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

При цьому, як зазначають юристи, визначення податкової соціальної пільги в законодавстві відсутнє.

Виходячи зі змісту пункту 169.1 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга – сума, на яку платник податку на доходи фізичних осіб, має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати від одного роботодавця.

Нагадаємо, нововведення щодо податку на "зайві" квадратні метри оприлюднили у Податковому кодексі. Згідно з ними, цього року власникам доведеться заплатити чималу суму податку на користь держави.

Читайте також

1