Українці за кордоном здаватимуть ДНК-тест

З відповідною ініціативою виступило міністерство внутрішніх справ
Українці за кордоном здаватимуть ДНК-тест
Аналізи, ДНК (фото: pexels)
2 Листопада 2023, 19:43
читать на русском

Міністерство внутрішніх справ ініціює введення процедури відбору ДНК в громадян, які проживають за кордоном, але втратили звʼязок з рідними.

Про це розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтервʼю Українським Новинам.

"Ми це питання обговорювали з міністрами внутрішніх справ Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Норвегії та Польщі. У найближчі тижні, а можливо і дні ми організуємо інформаційну компанію для наших громадян, які втратили звʼязок зі своїми рідними і які знаходяться на території інших країн, для того, щоб вони прийшли і здали свій ДНК матеріал для порівняння з тими тілами, які у нас знаходяться в бюро СМЕ", - поділився міністр.

Він зазначив, що громадяни, які знайшли тимчасовий прихисток за кордоном, часто не знають, куди звертатися за допомогою.

"У них немає можливості в силу різних причин приїхати в Україну та здати біологічний матеріал. Тому ми вже почали перемовини з нашими партнерами про відкриття пунктів відбору ДНК-матеріалів за кордоном. Думаю, це працюватиме через попередній електронний запис", - розповів Клименко.

Нагадаємо, в Україні будуть відбирати генетичний ДНК-матеріал у військових, які йдуть на службу до ЗСУ, і у правоохоронців. ДНК людини буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі військового для прискорення процесу ідентифікації.

1