Українців лікуватимуть медпрепаратами на основі канабісу: у Раді зареєстрували законопроєкт

Законопроєкт не передбачає легалізацію і вільний обіг канабісу
Головне
Українців лікуватимуть медпрепаратами на основі канабісу: у Раді зареєстрували законопроєкт
канабіс Фото: з відкритих джерел
12 Червня 2022, 15:11
читать на русском

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт щодо про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Текст законопроєкту №7457 опублікували на сайті ВР.

Своєю чергою уповноважена Верховної Ради у Конституційному Суді, народна депутатка Ольга Совгиря у Telegram розповіла про основні положення законопроєкту.

Законопроєкт не передбачає легалізацію і вільний обіг канабісу, а так само не передбачає звільнення від відповідальності за незаконний обіг канабісу чи інших наркотичних засобів чи послаблення такої відповідальності, - сказала Ольга Совгиря.

Основні положення законопроєкту:

  • діяльність з обігу таких засобів буде підлягати ліцензуванню виключно на об'єктах і в приміщеннях, які зазначені в ліцензії;
  • діяльність з культивування та (або) використання рослин медичного канабісу зможе здійснюватися лише юридичними особами за наявності в них відповідної ліцензії в межах визначених КМУ квот;
  • діяльність з виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання наркотичних засобів, психотропних речовин, рослин, яких стосуватиметься закон, так само буде підлягати ліцензуванню і здійснювати їх зможуть лише юридичні особи;
  • обіг рослин канабісу буде здійснюватися за умови забезпечення контролю та простежуваності на всіх етапах такого обігу: з маркуванням кожної партії, веденням електронного реєстру переміщення партій тощо;
  • роздрібна торгівля відповідними препаратами буде здійснюватися виключно у ліцензованих аптеках із пред'явленням електронних рецептів.

Вона додала, що медичний канабіс полегшує перебіг понад 50 патологічних станів, здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити їхнє лікування.

Нагадаємо, 9 квітня минулого року уряд розширив перелік дозволених препаратів на основі канабісу, які можна використовувати у медичних цілях.

Читайте також

1