В Україні вироблятимуть медпрепарати на основі канабісу - Ляшко

Війна негативно впливає на стан психічного здоров’я
Головне
В Україні вироблятимуть медпрепарати на основі канабісу - Ляшко
канабіс Фото: з відкритих джерел
7 Червня 2022, 17:14
читать на русском

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни".

Про це повідомив голова МОЗ Віктор Ляшко в Facebook.

Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу... Тому вже зараз ми підготували законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва, - сказав Віктор Ляшко.
Він зазначив, що препарати канабісу не є "конкурентами" наркотичним засобам, оскільки медичний канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії.
Ми все одно пропонуємо встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів, розуміючи чутливість цього питання у суспільстві і готові поступово розвивати цю галузь, показуючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам. Не імпортувати, а робити наше, українське! - заявив Ляшко.
Голова МОЗ додав, що препарати на основі канабісу використовують для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м'язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Також їх використовують для лікування окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Ці ліки також полегшують біль важкохворим та паліативним хворим, зокрема, онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

Нагадаємо,  9 квітня минулого року уряд розширив перелік дозволених препаратів на основі канабісу, які можна використовувати у медичних цілях.

Читайте також

1