Гудименко розповів, чи потрібна повна легалізація медичного канабісу в Україні

Відповідний законопроєкт є лише першим кроком
Ексклюзив
Гудименко розповів, чи потрібна повна легалізація медичного канабісу в Україні
Марихуана (фото: pexels)
7 Липня 2021, 15:07
читать на русском

Співзасновник партії "Демократична сокира" Юрій Гудименко розповів, чи потрібна повна легалізація медичного канабісу та чому.

Про це Гудименко розповів в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

За його словами, законопроєкт №5596, який парламентський комітет з питань здоров'я нації підтримав 30 червня, є лише першим кроком великої стратегії.

Це перший крок: він має бути частиною великої стратегії. Тому що питання не лише в медичному канабісі: питання в тому, що є одні злочини - в яких є постраждалий, а є злочини - без постраждалого. Вони так і кваліфікуються в юриспруденції: є злочини, в яких постраждала інша людина - розбій, збройний напад, вбивство, коли ти переступаєш межі прав іншої людини та спричиняєш їй збитки, а є злочини в яких постраждалого немає - це, наприклад, той самий медичний канабіс. Хто постраждав від того, що людина викурила косяк на ніч? Ніхто. Канабіс на відміну від алкоголю не провокує агресії, навпаки: людина розслабилася, покурила свій косячок і все. Зараз, з точки зору українського законодавства, ця людина вчинила б злочин, бо зберігала певну кількість канабісу при собі, - зазначив Гудименко.

Співзасновник "ДемСокири" зазначив, що здебільшого юридична практика сучасних країн полягає в тому, що злочини, в яких немає постраждалих, перестають бути злочинами. Якщо ти хочеш, то це твій організм, твоє здоров'я, твоє рішення - роби що хочеш: хочеш татуювання - роби, хочеш канабіс - кури, якщо ти смертельно хворий і не хочеш продовжувати свої страждання і шансів на те, що ти вилікуєшся немає, ти можеш зробити евтаназію. Це твоє рішення, воно має бути обдуманим, розумним, але воно твоє. Те саме стосується одностатевих шлюбів, туди ж підпадає гральний бізнес і проституція.

На думку Гудименка, між зберіганням кокаїну або героїну та медичного канабісу є відмінність. Вона полягає у тому, що людина під канабісом, під впливом канабіноїду не налаштовується агресивно до навколишнього середовища, вона себе контролює, вона хоче полежати, в неї все добре.

Якщо людина тяжкохвора, то в неї біль зменшується, але люди під канабісом не беруть молоток і не йдуть пробивати комусь голову. Можна порівняти не з кокаїном, а з алкоголем, від якого багато людей стають агресивними, - додав він.

За його логікою виходить, що марихуанової залежності фактично не існує. А в пошуках нової дози кокаїну чи героїну люди в принципі на щось здатні. Спеціалістом по кокаїну Гудименко себе назвати не може, оскільки в житті не нюхав та не планує.

В будь-якому разі, кокаїн з героїном порівнювати не буду, бо не спеціаліст. З моєї точки зору, про все, що не провокує агресію, все, що не провокує насилля, все, що не робить нікому шкоди, можна говорити, - додав він.

На запитання журналіста: якщо кокаїн не провокує агресію,  чи можна і його узаконювати, Гудименко зазначив:

Я не спеціаліст. Відверто, Україна поки що залишається бідною країною. Для нас питання умовної кокаїнової залежності стоїть десь приблизно так само, як космічні ракети, які засмічують космічний простір. Воно десь дуже-дуже в майбутньому, це питання десь в США, Британії, Канаді - у багатших державах.

Нагадаємо, 9 квітня уряд розширив перелік дозволених препаратів на основі канабісу, які можна використовувати у медичних цілях.

Читайте також

1