Українців, які постраждали від війни, лікують за кордоном: понад 1,4 тис. громадян отримали допомогу

МОЗ України та Єврокомісія організували медичну евакуацію для хворих
Українців, які постраждали від війни, лікують за кордоном: понад 1,4 тис. громадян отримали допомогу
Лікарня Фото: УНІАН
9 Серпня 2022, 09:50
читать на русском

Вже понад 1,4 тис. українців отримують спеціалізоване лікування за кордоном.

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Він нагадав, що МОЗ та Єврокомісія здійснюють медичну евакуацію пацієнтів.

Відправляють на лікування за кордон три групи пацієнтів: онкохворих дітей, людей, що постраждали під час війни, та тих, хто потребує комплексного спеціалізованого лікування.

Радуцький поінформував, що від початку війни організовано 15 "медичних конвоїв" з України до дитячого онкохабу UNICORN у Польщі. Далі пацієнтів відправляють до провідних онкоцентрів, визначених Міжнародною спільнотою дитячих онкологів. Загалом вивезли на спеціалізоване лікування до країн ЄС, США та Канади понад 500 дітей.

Постраждалих від ворожих обстрілів вивозять за кордон у співпраці з Єврокомісією. Алгоритм дій наступний. Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги транспортують пацієнта від прифронтової лікарні до львівського медичного хабу, далі – до аеродрому в Польщі, звідки літаками людей доставляють до медичних закладів країн-партнерів. Паралельно МОЗ подає запит на евакуацію та отримує відповіді щодо готовності прийняти пацієнта.

Щотижня в середньому здійснюється чотири евакуаційні рейси за кордон. За останній тиждень евакуювали 22 українців до Німеччини, Нідерландів та Норвегії. Це дорослі пацієнти з Харківщини та дитина з Миколаївщини з мінно-вибуховими пораненнями, онкологічні пацієнти з Одещини, які потребують невідкладного лікування, - додав депутат.

За його даними, від початку війни на лікування та реабілітацію за кордон відправили понад тисячу українців. Їх розмістили у 18 кранах ЄС: Німеччині, Франції, Ірландії, Італії, Данії, Швеції, Румунії, Люксембургу, Бельгії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Австрії, Норвегії, Литви, Фінляндії, Польщі, Чехії та Норвегії.

Як та хто визначає, кого відправляти на лікування до інших країн?

Рішення про евакуацію за кордон приймає сімейний лікар. МОЗ рекомендує направляти наступні категорії:

  • пацієнти з травмами, отриманими внаслідок війни, котрі потребують високоспеціалізованої медичної допомоги
  • пацієнти з опіками
  • діти та дорослі з онкологічними хворобами
  • діти з орфанними захворюваннями

Алгоритм такий: сімейний лікар звертається до обласного Департаменту охорони здоров’я, потім медичні висновки пересилають до МОЗ. Міністерство надсилає запит до електронної системи екстреної евакуації. Отримавши пропозицію щодо готовності прийняти пацієнта, йому пропонують маршрут евакуації. Якщо людина погоджується, узгоджуються етапи евакуації.

Якщо з різних причин пацієнт чи його родичі не можуть зв’язатись із сімейним лікарем та вважають, що необхідна термінова медична евакуація, то є можливість самостійно подати заявку через сайт МОЗ за посиланням.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я України ініціювало співробітництво з Європейською Комісією щодо лікування за кордоном тих українців, які постраждали від військової агресії рф.