Українцям дозволили продавати електроенергію з власних генеруючих установок

Українці самі обиратимуть кому і за якою ціною продати електроенергію
Важливо
Українцям дозволили продавати електроенергію з власних генеруючих установок
Сонячні батареї
10 Травня 2023, 12:06
читать на русском

Українці зможуть продавати електроенергію, яку вони виробили за допомогою власних генеруючих установок.

Про це повідомляє пресслужба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

"НКРЕКП ухвалила рішення про надання всім споживачам електричної енергії прав на продаж виробленою генеруючою установкою та/або установкою зберігання енергії такого споживача електричної енергії будь-якому постачальнику за вільним договором та за договірною ціною", - сказано в повідомленні.

При цьому наголошується, що подібне рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електроенергії та спрямоване на розвиток розподіленої генерації та забезпечення проведення зеленої трансформації енергетики.

Нагадаємо,  в уряді розглядається кілька різних концепцій лібералізації ринку електроенергії. Найрадикальніша з цих концепцій передбачає встановлення ринкових цін. Інші передбачають різноманітні графіки підвищення цін для того, щоб пом’якшити наслідки таких підвищень для споживачів. Однак усі вони передбачають, що так чи інакше, але ціна на світло "підросте" мало не в 4 рази.

1