Українцям роздаватимуть по 900 гривень: кому саме і навіщо

На реалізацію цієї програми в бюджеті виділено 370 млн грн
Українцям роздаватимуть по 900 гривень: кому саме і навіщо
Книги (фото: Pexels)
18 Червня 2024, 18:32
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №11251, спрямований на стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження.

Цей документ передбачає надання сертифікатів для придбання книжок українцям та субсидій для книгарень на оренду приміщень. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль зазначила, що фінансова допомога на придбання книжок буде доступна для 18-річних громадян. Після підписання закону залишилося лише затвердити відповідну постанову Кабінету Міністрів, яка визначить порядок надання цієї допомоги і внесе зміни до використання коштів Українського інституту книги.

Коваль також повідомила, що на реалізацію цієї програми в бюджеті виділено 370 млн грн, що дозволить українським видавцям випустити додатково 1,5-2 млн примірників книжок.

Закон передбачає надання книгарням державних субсидій для компенсації орендної плати за приміщення. Крім того, книжкові сертифікати на суму 908 грн зможуть отримати:

  • Громадяни України, які досягли 18-річного віку;
  • Один із батьків після народження дитини після припинення воєнного стану.

Отримати сертифікат можна буде через додаток "Дія", а використати його протягом одного року.

Верховна Рада ухвалила цей закон 22 травня. Співавторка законопроєкту, нардепка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук, повідомила, що необхідні кошти для втілення закону вже закладені в державному бюджеті.

Крім цього, в Україні створили мапу, на якій зібрані всі книжкові магазини країни.

Читайте також

1