Українець, який перебуває під санкціями РНБО, організував контрабанду брендового одягу (фото)

Правоохоронці заблокували вантаж вагою 75 тонн
Українець, який перебуває під санкціями РНБО, організував контрабанду брендового одягу (фото)
Фото: СБУ
14 Січня 2022, 18:18
читать на русском

Служба безпеки України запобігла створенню потужного каналу незаконного переміщення через державний кордон з країн ЄС брендових товарів.

Про це повідомила СБУ.

Контрабандну схему організував громадянин України, який з квітня 2021 року перебуває у санкційних списках РНБОУ. Разом зі спільниками він у столичному тіньовому офісі розробив план регулярних "поставок" в Україну брендового одягу, взуття і тканин.

Зловмисники намагалися ввезти в Україну через митний пункт пропуску партії товарів з порушенням митного законодавства. У супровідних документах вони вказали недостовірні відомості щодо найменування і вартості вантажу, щоб мінімізувати митні платежі.

Задокументовано, що різниця між реальними митними зборами і тією сумою, яку вони планували сплатити, становила понад 5 млн грн.

У ході 10 обшуків, проведених в офісних, складських та житлових приміщеннях зловмисників, виявлено та вилучено:

  • печатки, у тому числі підсанкційних підприємств, фінансово-господарську документацію;
  • магнітні носії інформації з підтвердженням протиправної діяльності;
  • записи з чорновою бухгалтерією.

Наразі у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) та ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України, триває слідство для притягнення до відповідальності всіх причетних до протиправної діяльності осіб. Учасникам протиправної схеми планується повідомлення про підозру.

Нагадаємо, раніше з України до Італії незаконно намагалися вивезти екзотичних ящірок та змій у тканинних мішечках.

Читайте також

1