Українські біженці у Чехії втратили право на державне медстрахування

Зміни відбулися з 25 липня
Українські біженці у Чехії втратили право на державне медстрахування
Лікар (Фото: pexels)
26 Липня 2022, 09:06
читать на русском

Тисячі біженців з України від 25 липня втратили право на державне медстрахування.

Про це повідомляє Radio Prague.

Зазначається, що 25 липня у тисяч українських біженців закінчилося право на медичну страховку, яку досі оплачує держава за умовчанням (держава автоматично застрахувала прибулих до Чехії). Тепер біженці віком від 18 до 65 років зобов'язані повідомити, хто оплачуватиме медстрахування.

Через 150 днів після надання статусу тимчасового захисту в Чеській Республіці біженці віком від 18 до 65 років зобов'язані повідомити, хто оплачуватиме поліс після 25 липня. Вони повинні повідомити про це страхову компанію, в якій були зареєстровані, на спеціальному вебсайті протягом восьми днів після закінчення строку попередньої оплати поліса, - йдеться у повідомленні.

За даними ЗМІ, ці зміни стосуватимуться приблизно 215 тис. біженців, застрахованих у найбільшій компанії країни, у Загальній медичній страховій компанії (VZP).

Українці, які ще не оформили статус "тимчасового захисту", зможуть отримати безплатну медичну допомогу у лікарів-волонтерів.

Нагадаємо, від початку війни в Україні було зафіксовано 9 136 006 перетинів кордону. Таким чином у Польщі прийняли найбільше українців. Зокрема, в країні офіційно зафіксовано 1 221 596 переселенців з України. Своєю чергою в Німеччині знаходяться близько 900 тисяч українців, у Чехії - 391 тисяча, Туреччині та Італії по 150 тисяч, Молдові, Румунії та Словаччині по 80 тисяч.

1