Українські ТЕЦ готові до зими лише на 30%: заява Зеркаль викликала обурення у Міненерго

Головне
6 Вересня, 19:39

Українські електромережі готові до зими на 98%, атомні електростанції (АЕС) – на 70%, теплові електростанції (ТЕС) – на близько 30%.

Про це сказала радниця міністра енергетики Олена Зеркаль під час ефіру Business Breakfast від Forbes. Вона уточнила, що йдеться про виконання планових ремонтів.

Зеркаль наголосила, що потрібно прискоритися з відновленням обʼєктів генерації, бо інакше Україні не пройти зиму без відключень електроенергії.

"План відновлення генерації наразі виконано на одну третину", – зазначила вона.

Водночас вона наголосила, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-закордону.

"Проте, поки ще не почалось будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення брались будувати великі саркофаги, проте там також все ще на початковому етапі", – зазначила Зеркаль.

"У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто і де "налажав", – додала радниця міністра енергетики.

За кілька годин після виходу цієї інформації у ЗМІ, Міненерго виступило з заявою, що Зеркаль не є радницею міністра енергетики, а викладені нею факти не відповідають дійсності.

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що в Україні відключення світла взимку застосовуватимуть лише у разі значних пошкоджень через можливі російські обстріли енергосистеми. Він зазначив, що енергосистема нашої країни буде готова до зими і є всі необхідні ресурси для того, щоб пройти опалювальний сезон без відключень електроенергії.

Однак він наголосив, що такий сценарій можливий у разі відсутності російських ударів по енергосистемі.

За словами міністра інфраструктури, Олександра Кубракова, в Україні відновили практично всі ТЕС, які росіяни пошкодили ракетними ударами.

Читайте також