Українські вчені досліджуватимуть зміни клімату на полюсах Землі

Дослідники працюватимуть в Арктиці та Антарктиді
Українські вчені досліджуватимуть зміни клімату на полюсах Землі
Арктика (Фото: pixabay)
12 Січня 2021, 23:00
читать на русском

Національний антарктичний науковий центр разом із 30-ма науковими організаціями з різних країн світу моделюватиме зміни клімату в Антарктиді та Арктиці.

Про це повідомили на сторінці Національного антарктичного наукового центру в Фейсбуці.

У дослідницькому консорціумі працюватимуть науковці з США, Великої Британії, Нідерландів, Фінляндії, Норвегії, Німеччини, Китаю та інших країн.

Спільний проєкт учених “Полярні регіони в системі планети Земля: роль місцевих та регіональних полярних процесів у зміні полярного клімату та глобальної кліматичної системи” (PolarRES) переміг у конкурсі програми ЄС “Горизонт 2020”.

Проєкт розрахований на чотири роки. Загальний бюджет проєкту становить майже 8 млн євро, зокрема, в Україну надійде 132 тис. євро.

Читайте також

Дослідники вивчатимуть, як динаміка атмосферних процесів, танення льодовиків, підвищення рівня та закиснення океану впливають на формування регіонального полярного клімату.

Дослідження паралельно відбуватимуться в обох полярних регіонах планети – Арктиці та Антарктиці.

Участь наших вчених у такому масштабному міжнародному проєкті вкотре засвідчує: в Україні антарктична наука є “вікном можливостей”, що дає змогу вітчизняним науковцям долучатися до розв'язання світових проблем. Однією з цих проблем є зміни клімату, які ми давно та дуже чітко бачимо в Антарктиді й які останніми роками вже сильно позначаються і на Україні. Про них сигналізують не тільки безперервні ряди метеорологічних спостережень, а й поведінка тварин, стан рослин та льодовиків, – зазначив директор Центру Євген Дикий.

У межах проєкту НАНЦ надаватиме кліматичні дані з української антарктичної станції "Академік Вернадський", братиме участь у верифікації відповідних моделей, а також робитиме власний аналіз атмосферних процесів.

Нагадаємо, 8 грудня українські науковиці Каріна Вишнякова та Юлія Іванчикова вирушили в експедицію, під час якої вивчатимуть тварин, які живуть біля берегів Антарктиди.

1