Українські науковиці досліджуватимуть китів в Антарктиді

Дослідниці три місяці вивчатимуть біорізноманіття світового океану
Українські науковиці досліджуватимуть китів в Антарктиді
Кит (Фото: Pixabay)
8 Грудня 2020, 21:15
читать на русском

Українські науковиці Каріна Вишнякова та Юлія Іванчикова вирушили в експедицію, під час якої вивчатимуть тварин, які живуть біля берегів Антарктиди.

Про це повідомляється на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

Зазначається, що вчені вирушили до берегів Антарктиди з порту Кейптауна в ПАР. Вони працюватимуть на українському траулері "Море Содружества", що вестиме промисел антарктичного криля. Це буде вже третій сезон роботи єдиного в усій Антарктиці програмно-апаратного комплексу "Ферібокс", за допомогою якого одночасно вимірюються 14 фізичних, хімічних та біологічних характеристик морського середовища. Саме за показами "Ферібоксу" морські біологи визначатимуть точки відбору зразків.

Район промислу і досліджень охоплює акваторії біля Південних Оркнейських островів, Південних Шетландських островів, протоку Брансфілда. Це так званий район 48 статистичної звітності Комісії з морських живих ресурсів Антарктики – традиційний район економічних інтересів України.

Дослідниці планують вивчити просторовий розподіл китів та поповнити фотокаталог, започаткований на станції "Академік Вернадський" 2018 року.

Також вони мають відібрати зразки рибин для вивчення вмісту стійких органічних забруднювачів у її тканинах. За підсумками досліджень ЄС може заборонити деякі пестициди та продукти фарміндустрії, що забруднюють Світовий океан.

Читайте також

Ще одним завданням Вишнякової та Іванчикової є вивчення біорізноманіття паразитів промислових риб, щоб з'ясувати, як вони впливають на динаміку популяції риб.

Експедиція триватиме до березня 2021 року.

Нагадаємо, у листопаді, наприкінці антарктичної весни Український антарктичний науковий центр імені Вернадського замело снігом. Поблизу станції "Володимир Вернадський" висота снігового покриву становила 169 – 170 см, що є рекордом для цього року зимівки.

1