Українських переселенців в Ізраїлі обмежили у працевлаштуванні

Українці, які прибули до Ізраїлю після 1 жовтня 2022 року, не зможуть легально влаштуватися на роботу
Українських переселенців в Ізраїлі обмежили у працевлаштуванні
Ізраїль (фото: Pexels)
3 Січня 2023, 17:19
читать на русском

Українці, які прибудуть до Ізраїля у 2023 році, будуть обмежені у працевлаштуванні на території країни.

Про це повідомляє ізраїльське видання Haaretz.

Як зазначає видання, таке рішення ухвалило Міністерство внутрішніх справ Ізраїлю з подачі міністра Аєлет Шакед, яка йде у відставку. Обмеження стосуватимуться українців, які прибули до країни після 1 жовтня 2022 року - вони не зможуть легально влаштуватися на роботу.

За даними Haaretz, в МВС пояснили, що українці, які в'їхали в Ізраїль після початку повномасштабного вторгнення РФ, підпадають під груповий захист від депортації, яку щомісяця проводить МВС. Таким біженцям дозволено працювати через 90 днів після прибуття в країну.

Водночас ті українські громадяни, які прибули до Ізраїля після червня 2022 року, підпадають під дію процедури, яка обмежує працевлаштування. Зокрема, такі громадяни України можуть працювати тільки у 17 містах країни і тільки у таких сферах:

  • на будівництві;
  • у сільському господарстві;
  • в установах з догляду за хворими та літніми людьми;
  • у готелях.

"Обмеження працевлаштування цих українців певними містами та професіями збільшує їх шанси на експлуатацію з боку роботодавців, які добре усвідомлюють, що їм важко знайти роботу. В результаті вони можуть жити в злиднях, не отримують соціальних послуг і мають дуже мало прав", - пише видання.

Загалом з початку війни до Ізраїлю з України приїхали, за інформацією видання, 46  206 українців. Серед них - близько тисячі осіб були визнані такими, хто підпадає під дію закону про депортацію. З того часу країну вже залишили 30 792 українці. Наразі там перебувають 14 420 громадян України, які прибули туди з початку війни.

Нагадаємо, у Чехії пропонують змінити суми та правила виплати гуманітарної допомоги біженцям. Правки до закону "lex Ukraine" запропонувало Міністерство праці.

1