Українським біженцям в Литві потрібно отримати електронні дозволи на проживання

Тим, хто раніше отримав паперові дозволи, також доведеться їх замінити
Українським біженцям в Литві потрібно отримати електронні дозволи на проживання
Прапор Литви та ЄС Фото: Global Look Press/CHROMORANGE/Bilderboх
7 Березня 2023, 16:41
читать на русском

За рік повномасштабної російсько-української війни у Литві зареєструвалося близько 72 тисячі біженців з України. Абсолютна більшість з них – майже 68 тисяч осіб – оформила тимчасовий захист, який дає право українцям проживати і працювати в країні, а також отримувати соціальну допомогу від держави.

Про це повідомляє TransferGo.

Від початку 2023 року Литва спростила для українців видачу нових і поновлення старих посвідок на проживання. Йдеться про електронний дозвіл.

Як оформити електронний дозвіл на проживання в Литві тим, хто вперше прибув до країни

Українці, які вперше в'їхали до Литви, повинні подати заявку на отримання дозволу на перебування. Власники такого документа мають право безперешкодно проживати на території країни, мати доступ до ринку праці, а також можуть претендувати на державну допомогу. Що важливо: для тривалого легального перебування в Литві вимушеним переселенцям не потрібно оформляти статус біженця.

Що потрібно, аби отримати перший дозвіл на проживання:

  • По приїзду в Литву вам необхідно особисто прийти у відділ з обслуговування Департаменту міграції.
  • Візьміть із собою оригінали документів, що посвідчують вашу особу.
  • Для оформлення посвідки на проживання вам також потрібно буде надати біометричні дані (фото обличчя та відбитки пальців).
  • Після розгляду вашої заявки і у разі ухвалення рішення, Департамент міграції Литви видасть електронний дозвіл на проживання. Його можна завантажити в обліковому записі на сайті Migracija.lt.

Важливо! Електронний дозвіл буде чинним з 5 березня 2023 року і діятиме протягом року – до 4 березня 2024 року.

Власники пластикових посвідок на проживання повинні їх замінити на цифрові. Якщо ви уже маєте раніше оформлений дозвіл на проживання в Литві у вигляді пластикової картки, то її потрібно замінити на електронний, щоб й надалі легально перебувати в країні.

У цьому випадку відвідувати міграційний центр не доведеться. Перевипустити документ можна онлайн. Для цього достатньо лише створити обліковий запис з обраною адресою електронної пошти на сайті Migracija.lt, заповнити заяву та надати необхідну інформацію про себе.

Після перевірки усіх даних Департамент міграції видасть цифровий дозвіл на проживання з річним терміном. Іноземці знайдуть отриманий документ у своєму обліковому записі MIGRIS та зможуть зберегти його на смартфон або видрукувати.

Якщо у вас виникнуть труднощі з перевипуском електронної посвідки на проживання, за посиланням ви можете ознайомитись з відеоінструкцією, як це правильно зробити.

Для громадян України оформлення документа є повністю безкоштовним.

Нагадаємо, уряд Грузії ухвалив постанову, згідно з якою громадяни України можуть приїжджати та перебувати в країні без віз протягом двох років.