Українським військовим збільшили терміни перебування на лікуванні

За весь період лікування та перебування у відпустці для лікування військовослужбовцям ЗСУ зберігається грошове та матеріальне забезпечення
Українським військовим збільшили терміни перебування на лікуванні
25 Жовтня 2023, 18:43
читать на русском

В Україні набув чинності оновлений закон, який збільшує термін безперервного перебування військовослужбовців на лікуванні.

Про це йдеться у відповідному законі 3379-IX на сайті Верховної Ради.

Йдеться про закон про посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб, який набув чинності 5 жовтня. До 2-ї статті документа внесли зміни до пункту 11-го "про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей", в частині термінів перебування військових ЗСУ на лікуванні та у відпустці для лікування.

Тепер українські військовослужбовці мають право перебувати на лікуванні після поранення (контузії, травми чи каліцтва):

  • загальний час перебування в Україні в лікувальних закладах та у відпустці для лікування - не менше 1 тижня, але загалом не більше 4 місяців поспіль;
  • загальний час лікування за кордоном, включаючи час переміщення з однієї іноземної установи в іншу та час очікування між плановими хірургічними втручаннями – максимум 12 місяців поспіль.

Додамо, що відпустка надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше 2 діб в один кінець, йдеться у документі з новою редакцією.

Слід звернути увагу, що за весь період лікування та перебування у відпустці для лікування військовослужбовцям ЗСУ зберігається грошове та матеріальне забезпечення.

Нагадаємо, коли особа отримала поранення, вона направляється на лікування, а після того – на ВЛК. Комісією має бути встановлено ступінь придатності до військової служби. На ВЛК може направити як військовий госпіталь, де проходить лікування військовослужбовець, так і командування військової частини.

Уповноважені військові службові особи мають видати довідку, де буде зазначено про обставини, у яких людина отримала травму. Важливо проконтролювати цей аспект, адже саме така довідка слугує підтвердженням того, що поранення отримано під час бойових дій. Результатом огляду має бути постанова військово-лікарської комісії, на підставі якої визначають ступінь придатності до проходження служби.

Читайте також

1