Як діяти військовослужбовцям при проходженні ВЛК: пояснення юриста

Лікарська комісія має встановити ступінь придатності до військової служби
Як діяти військовослужбовцям при проходженні ВЛК: пояснення юриста
лікар
13 Квітня 2023, 19:19
читать на русском

З перших днів війни, яку розпочала Росія, багато сміливих чоловіків і жінок стали на захист України. Бувають випадки, коли вони отримують поранення і після лікування мають пройти ВЛК для визначення придатності чи непридатності до проходження служби.

Юристка Тетяна Козян пояснила, як слід діяти військовослужбовцю у такому випадку.

Коли особа отримала поранення, вона направляється на лікування, а після того – на ВЛК. Комісією має бути встановлено ступінь придатності до військової служби. На ВЛК може направити як військовий госпіталь, де проходить лікування військовослужбовець, так і командування військової частини.

Уповноважені військові службові особи мають видати довідку, де буде зазначено про обставини, у яких людина отримала травму. Важливо проконтролювати цей аспект, адже саме така довідка слугує підтвердженням того, що поранення отримано під час бойових дій. Результатом огляду має бути постанова військово-лікарської комісії, на підставі якої визначають ступінь придатності до проходження служби.

У цій ситуації є чітко визначені формулювання, одне з яких фіксується результатами ВЛК. Отож, поранений військовослужбовець може бути:

  • непридатним до служби;
  • непридатним з переглядом через 6-12 місяців;
  • обмежено придатним;
  • придатним.

Один з цих результатів фіксується у відповідній постанові ВЛК.

Іноді військовослужбовець отримує постанову ВЛК, у якій зазначено, що він є обмежено придатним, а реальне самопочуття свідчить про інше. У такому разі може виникнути потреба в оскарженні рішення ВЛК, адже цей висновок не є підставою для звільнення від проходження військової служби.

ВЛК після поранення – необхідний етап, аби зафіксувати стан військовослужбовця та його придатність до подальшого проходження військової служби.  З метою оскарження потрібно буде звернутися до ВЛК регіону або Центральної ВЛК. Оскарження висновку ЦВЛК відбувається у судовому порядку.

Нагадаємо, за даними Мінветеранів, після війни учасники бойових дій та їхні родичі становитимуть 10% населення України. Щоб зробити повернення військових у цивільне життя комфортним, необхідно дотримуватися низки правил у спілкуванні. Навіть до перемоги ці правила актуальні, якщо військовий повертається додому під час ротації, після поранення або завершення служби.

1