Укренерго: експорт електроенергії перевищив імпорт майже в 2 рази

2020 року експорт електроенергії майже на чверть нижчий за торішній, але в останні місяці зростає
Укренерго: експорт електроенергії перевищив імпорт майже в 2 рази
Фото ілюстративне
8 Жовтня 2020, 19:49
читать на русском

2020 року експорт електроенергії майже на чверть нижчий за торішній, але в останні місяці зростає. Усього за дев'ять місяців експорт електроенергії перевищив імпорт в 1,8 раз і склав 3,45 млрд кВт ∙ год, що на 23,5% нижче, ніж роком раніше. Імпорт електроенергії за дев'ять місяців склав 1,87 млрд кВт ∙ год і зростає тільки за рахунок збільшення імпорту в торгову зону острова Бурштинської ТЕС.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго у четвер, 8 жовтня.

Україна збільшила експорт електроенергії у вересні в 2,7 рази. За місяць було поставлено за кордон 467,6 млн кВт ∙ год.

При цьому експорт залишається нижчим, ніж до введення карантину в березні.

Читайте також

Найбільшу частку в загальному експорті має Угорщина - 57,5%. У вересні експорт у цю країну склав 268,9 млн кВт ∙ год, що в 16,3 разів більше, ніж у серпні.

У той же час зменшилася частка в загальному експорті Польщі - з 66% до 23,1%, загальний обсяг склав 107,8 млн кВт ∙ год (-5% в порівнянні з серпнем).

Крім цього, збільшився експорт електроенергії у Словаччину - у 18 разів (до 12,2 млн кВт ∙ год), у Румунію - в 7,4 разів (до 42,8 млн кВт ∙ год) і на 3% в Білорусь (35,9 млн кВт ∙ год).

Слід зазначити, що з липня спостерігається суттєва тенденція до подальшого зростання місячного обсягу експорту й імпорту електроенергії і поступове відновлення до карантинних обсягів. Це можна пояснити активізацією зовнішніх ринків електроенергії, поступовим зростанням споживання й адаптацією економік країн до роботи в умовах карантину, - відзначили в Укренерго.

Нагадаємо, що робота енергосистеми в Україні стабілізується завдяки перегляду енергетичного балансу, що відбулося навесні. Україна входить у зиму зі значними запасами палива: з одного боку, це допоможе стало пройти опалювальний сезон, але з іншого - це "заморожені фінансові ресурси".

1