Умовне покарання замість чотирьох років: суд випустив нападників на активіста з Одеси

Обидві сторони подаватимуть апеляцію
Умовне покарання замість чотирьох років: суд випустив нападників на активіста з Одеси
Нападники Юрій Гаврилюк (зліва) і Станіслав Руденко Фото: Радіо Свобода
7 Грудня 2020, 16:12
читать на русском

Приморський районний суд міста Одеси визнав винними у нападі на одеського активіста Віталія Устименка двох учасників бойових дій Станіслава Руденка та Юрія Гаврилюка та засудив до чотирьох років в'язниці. Однак обоє підозрюваних вийшли із зали суду під умовне покарання.

Про це повідомило Радіо Свобода.

Суд визнав Руденка та Гаврилюка винними лише у нападі на активіста та зберіганні зброї. Колегія суддів вирішила, що обвинувачення не змогло довести замовний замах на вбивство Устименка, тому справу перекваліфікували через брак доказів, що стосуються замовника чи наказу.

Нападників визнали винними у хуліганстві за частиною 4 статті 296 Кримінального Кодексу України, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень.

За напад Руденко та Гаврилюк отримали по чотири роки в'язниці. По два роки вони вже відсиділи в Одеському слідчому ізоляторі, а ще два роки отримали у вигляді умовного покарання із випробувальним терміном.

Читайте також

Голова колегії суддів Приморського  районного суду міста Одеси Сергій Кічмаренко наголосив, що колегія суддів взяла до уваги бойовий досвід та заслуги обвинувачених перед Україною, а також значну кількість нагород. Зокрема Гаврилюк брав участь в боях на Світлодарській дузі.

Руденко окремо отримав покарання за зберігання зброї, оскільки під час затримання у нього знайшли 30 набоїв.

Зазначимо, що напад на одеського активіста Сергія Устименка стався у червні 2018 року. У вересні того ж року нападників затримали.

Сторона обвинувачення, сам Устименко та інші активісти неодноразово наголошували на тому, що напад замовили. В суді обвинувачення не змогло цього довести.

Потерпілий просив стягнути з обох нападників 150 тис. грн моральної шкоди, але суд задовольнив відшкодування шкоди на суму до 25 тис. грн.

Обидві сторони планують подавати апеляцію. Одеський активіст Устименко проситиме про серйозніше покарання, а адвокати обвинувачених – про виправдувальний вирок.

Нагадаємо, що Московський міський суд засудив колишнього українського футболіста Василя Василенка до 12 років колонії суворого режиму за шпигунство.